Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Με tablet, κάμερες και φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς


Σε πλήρη ετοιμότητα και με σύμμαχο την τεχνολογία οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Ιωαννίνων προλαμβάνουν την εξέλιξη πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές.





Το Κέντρο που έχει στηθεί στο διοικητήριο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αλλά και ο «επιχειρησιακός αξιωματικός» κάθε φορά, έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά συστήματα που τους επιτρέπουν να λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις σχετικά με τον αριθμό των δυνάμεων που θα πρέπει να επιχειρήσουν, με στόχο την άμεση κατάσβεση αλλά και την ασφάλεια των πυροσβεστών.
Ο πλήρης εξοπλισμός, που περιλαμβάνει tablet, φορητούς μετεωρολογικούς σταθμούς, καταγραφείς γεωγραφικών πληροφοριακών δεδομένων και κάμερες, που παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως τα βουνά, χρησιμοποιείται εδώ και περίπου ένα μήνα, εγκαινιάστηκε, δηλαδή, στην φετινή αντιπυρική περίοδο.
Πρόκειται για εξοπλισμό που αποκτήθηκε με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την συμμετοχή στο πρόγραμμα Ofidia (Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών), αλλά και από προγράμματα του Interreg, όπως το Volnet.
Η μετεωρολογική ιστοσελίδα που δημιούργησε το τμήμα Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει ανάλυση πρόγνωσης μόλις ανά δύο χιλιόμετρα. «Έτσι μόλις ξεσπάσει μια πυρκαγιά, επιλέγουμε το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη και γνωρίζουμε άμεσα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Παράλληλα, όταν ο επιχειρησιακός αξιωματικός φτάσει στο σημείο, ανατροφοδοτεί το κέντρο με εικόνα, αλλά και το σύστημα με τις πραγματικές τιμές. Έτσι και το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει δεδομένα και να βελτιώσει το μοντέλο της πρόγνωσης», σημείωσε η επιπυραγός Αγγελική Γκρέμου.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εικόνα από τα tablet γιατί έτσι το Κέντρο μπορεί άμεσα να καταλάβει την δύναμη που απαιτείται, ανάλογα με το μέγεθος της πυρκαγιάς. Δεν υπάρχει πρόβλημα να στείλουμε επιπλέον δυνάμεις, όταν δεν υπάρχει άλλο συμβάν σε εξέλιξη. Αν όμως προκύψει κάτι και έχουμε στείλει περισσότερες από αυτές που χρειάζονται, σημαίνει ότι κάποιος άλλος τομέας μπορεί να μείνει ακάλυπτος», πρόσθεσε.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Από τα χρησιμότερα φυσικά εργαλεία για την άμεση ενημέρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών σε περίπτωση πυρκαγιάς – κυρίως λόγω κεραυνών- σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, είναι οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε κορυφές όπως η Ρονίτσα (Δελβινάκι), η Τσούκα Ρόσα και ο Σμόλικας. «Σε αυτά τα σημεία τις πυρκαγιές θα τις βλέπαμε σε δύο –τρεις ημέρες, όταν θα είχαν λάβει έκταση, ενώ τώρα μπορούμε να έχουμε συνεχή παρακολούθηση», ανέφερε η κ. Γκρέμου.
Παράλληλα, τα στελέχη της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο Κέντρο, χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που τους δίνει η τεχνολογία, ακόμη και ιστοσελίδες με προγνώσεις των καιρικών συνθηκών και άμεση εικόνα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, προκειμένου να καταλήξουν στα πιο έγκυρα συμπεράσματα.
«Παρακολουθούμε τα πάντα, εξαιτίας και του Διοικητή κ. Χαβέλα που ψάχνει συνεχώς νέα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας, για καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε η επιπυραγός.

ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ
Βέβαια, η πρόληψη των πυρκαγιών δεν είναι θέμα μόνο της Πυροσβεστικής, αλλά όλου του πληθυσμού. Ειδικά στην σημερινή οικονομική συγκυρία, με τους δήμους να δυσκολεύονται να αποκτήσουν προσωπικό για τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων, αλλά και την αδιαφορία ή αμέλεια πολλών ιδιοκτητών να καθαρίσουν τα χόρτα από τις ιδιοκτησίες τους, οι πυρκαγιές «παραμονεύουν».
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν σε επίπεδο πρόληψης, ενώ, όπως κάθε χρόνο η Πυροσβεστική έχει αποστείλει στους δήμους και τους εμπλεκόμενους φορείς έγγραφο ζητώντας τους να λάβουν μέριμνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου