Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Στη φυλακή γιατί αποκάλυψαν το σκάνδαλο Luxleaks




Σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας παροχής λογιστικών υπηρεσιών PricewaterhouseCoopers, ο Αντουάν Ντελτούρ και σε 9 μήνες με αναστολή ο πρώην συνάδελφός του, ο Ραφαέλ Αλέ, οι δύο καταμηνυτές ατασθαλιών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο LuxLeaks.
Οι δύο κατηγορούμενοι, που είναι Γάλλοι υπήκοοι, καταδικάστηκαν επίσης σε πρόστιμο (1.500 ευρώ για τον Ντελτούρ και 1.000 για τον Αλέ), επίσης με αναστολή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου Μαρκ Τιλ.

Το δικαστήριο αθώωσε τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού France 2 Εντουάρ Περέν, 45 ετών, ο οποίος στην εκπομπή Cash Investigation αποκάλυψε τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες του Μεγάλου Δουκάτου με πολυεθνικές εταιρείες, χάρη στα έγγραφα που του παρείχε ο Ντελτούρ.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή 18 μηνών φυλάκισης στον Ντελτούρ και τον Αλέ.

Οι δύο πρώην υπάλληλοι της PwC ήταν εκείνοι που διέρρευσαν στον Τύπο περίπου 30.000 έγγραφα τα οποία αποκάλυπταν τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου, που επιτρέπουν σε κολοσσούς να μην πληρώνουν φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται. Η εταιρεία PwC, που παρίστατο ως πολιτική αγωγή στη δίκη, έλαβε συμβολικά ως αποζημίωση το ποσό του 1 ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχαν ζητήσει την αθώωσή τους με το σκεπτικό ότι έδρασαν με γνώμονα το γενικό συμφέρον. Ο δικηγόρος του Αλέ, ο Μπερνάρ Κολέν, είχε δηλώσει πριν ανακοινωθεί η απόφαση ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση "ακόμη και αν καταδικαστεί στην καταβολή 1 ευρώ".


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου