Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Fast track το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Ήπειρο!


Οι ασφυκτικές πιέσεις που δημιουργεί η διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά σε Λευκάδα και Κέρκυρα, έχει ως αποτέλεσμα να προχωρούν με διαδικασίες fast track τα έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Έτσι μετά την έγκριση χρηματοδότησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης και της επέκτασης του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, παίρνει σειρά το εργοστάσιο απορριμμάτων.
Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί ακύρωσης των έργων μέσω ΣΔΙΤ, πήγαν περίπατο, όπως και οι πολυδιαφημισμένοι σχεδιασμοί για το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, εξετάστηκε η πορεία διαχείρισης των απορριμμάτων και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτό βασικά ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς οι σχετικές αποφάσεις (Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων.
Ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, μετά την εξέλιξη αυτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου, αποτελεί θετική εξέλιξη για την Περιφέρειά μας.
Αποτελεί ταυτόχρονα το τέλος του πρώτου σταδίου μιας επίπονης προσπάθειας που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή, χάρη στην οποία με συντονισμένες ενέργειες και σε πλήρη συνεργασία με τους Δήμους και τους ΦΟΔΣΑ, κατάφερε να διαμορφώσει τον σχεδιασμό της, να αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ, (αποτρέποντας την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. στους πολίτες, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα), να προχωρήσει την προετοιμασία για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης κ.α.
Το δεύτερο στάδιο που ακολουθεί μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ και αφορά την υλοποίηση του Σχεδιασμού είναι το δυσκολότερο και σε αυτό θα κριθεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα όλων μας.
Ο λαϊκισμός είναι μια εύκολη διαδρομή, που οδηγεί όμως πάντα σε αδιέξοδα. Τα παραδείγματα είναι πολλά, τα βιώσαμε στο παρελθόν, τα βλέπουμε σήμερα και γύρω μας.
Στην «παγίδα» αυτή δεν πρέπει να πέσει για μια ακόμη φορά η Ήπειρος. Όλοι μαζί και με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, θα πρέπει να δώσουμε μάχη για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και για να εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό ο Περιφερειακός Σχεδιασμός μας.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά, όλους όσοι – με τον συντονισμό τη ς Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη- εργάστηκαν τα πέντε αυτά χρόνια για την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ και των άλλων δράσεων που αφορούν τη διαχείριση των Απορριμμάτων, Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακό Συμβούλιο, Προέδρους και Δ.Σ. ΦΟΔΣΑ, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και επιστημονικούς συνεργάτες.
Η συνεργασία αυτή πρέπει και θα συνεχιστεί προς το συμφέρον όλων των Ηπειρωτών και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου