Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης στη Μεγάλη Βρετανία που άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται στο επίκεντρο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο χωρίς τονCameron για να συζητήσουν το Brexit, αλλά και το πώς θα καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί ισχυρή μπροστά στο νέο αυτό πλήγμα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προσερχόμενη στη Σύνοδο εμφανίστηκε αντίθετη ακόμη και σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Λισαβόνας.
"Δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις (σ.σ με τη Βρετανία) πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50" διεμήνυσε η καγκελάριος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑϊ.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι υπομονετική με τη Βρετανία", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Donald Tusk, καθώς συγκεντρώνονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο της οποίας θα προεδρεύσει για να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός μετά από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ.
Ο Tusk δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για τη Σύνοδο, ότι μόνο το Λονδίνο μπορεί να καταθέσει την επίσημη κοινοποίηση που θα ενεργοποιήσει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.
"Αυτός είναι ο μόνος νομικός τρόπος που έχουμε, που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να είμαστε υπομονετικοί. Χωρίς την κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για τη διαδικασία διαζυγίου ή τις μελλοντικές σχέσεις", τόνισε.
Ο Tusk δήλωσε πως οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αύριο χωρίς τονCameron για να συζητήσουν το Brexit, ενώ επίσης θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ένωση για να παραμείνει ενωμένη μετά από το ιστορικό πλήγμα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η επόμενη συνεδρίαση των 27 της ΕΕ θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, καθώς η Σλοβακία αναλαμβάνει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem προειδοποίησε ότι μια μελλοντική, νέα εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή για τη χώρα απ' ό,τι όταν η χώρα ήταν μέλος της Ένωσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Dijsselbloem σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες που θα έχει το Brexit για την Ολλανδία.
Α. Τσίπρας: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι "αφύπνιση" για την Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα είναι μια "αφύπνιση" για την Ευρώπη προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. "Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας ανέφερε πως είναι αναγκαίο "η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες".
"Πρέπει να λάβουμε πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη, το διχασμό με την σύγκλιση, την ανεργία με τις ποιοτικές δουλειές και τις ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες με την διαφάνεια και την δημοκρατία", κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Cameron: Να γίνει η διαπραγμάτευση με "όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο"
Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει "με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό" τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.
"Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό", δήλωσε ο Cameron κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.
"Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη", επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν "γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι".
Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά "μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας".
Hollande: Είναι ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της
Την ανάγκη να "αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της" τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. "Πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για την προστασία των συνόρων, για την αύξηση των επενδύσεων, να στραφούμε προς τη νεολαία και να εμβαθύνουμε την ευρωζώνη εναρμονίζοντας τις πολιτικές μας σε φορολογικό και κοινωνικό επίπεδο" υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
"Είναι μια ιστορική στιγμή αν και επώδυνη γιατί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αποφάσισε να φύγει", πρόσθεσε ο Hollande επισημαίνοντας ωστόσο πως "η ιστορία συνεχίζεται για την Ευρώπη".
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου