Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΟΥ ΣΙΣΙ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ίδια ώρα που διαφαίνεται μια επαναπροσέγγιση Τουρκιάς- Ισραήλ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Σίσι επέφερε σκληρό χτύπημα κατά της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου προχώρησε σε επαφές με τους Κούρδους με τους οποίους εδώ και μήνες διεξάγει ένα αδυσώπητο πόλεμο το τουρκικό καθεστώς.




Όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις σημαντικές επαφές της ηγεσία του PUD, δηλαδή του συριακού κλάδου του ΡΚΚ με την Αίγυπτο στην πρωτεύουσα Κάιρο, με αντικείμενο την στενή συνεργασία των δυο πλευρών.

Οι επαφές αυτές άρχισαν με πρωτοβουλία της ίδιας της αιγυπτιακής κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκαν από την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Βαγδάτη, γεγονός που έχει εξοργίσει την Άγκυρα και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Αιγύπτου Τουρκίας.

Οι επαφές αυτές αφορούν την στρατιωτική συνεργασία, την μεταφορά οπλικών συστημάτων στους Κούρδους από την Αίγυπτο και γενικότερα την στήριξη της Αιγύπτου προς τον κουρδικό παράγοντα της Συρίας και όχι μόνο.


Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει καταδικάσει την ανατροπή του φιλοισλαμικού καθεστώτος της Αιγύπτου των Αδελφών Μουσουλμάνων από τον Σίσι, τον οποίο έχει ο Ερντογάν χαρακτηρίσει σαν παράνομο δικτάτορα και οι σχέσεις Τουρκίας Αιγύπτου είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου