Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΗΠΑ: Θέλουν ολοκλήρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε ως το τέλος του 2016.






Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν σήμερα την επιθυμία τους να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), παρά το Brexit και τις αντίθετες περί αυτού φωνές που ακούγονται ολοένα και δυνατότερα από τη Γαλλία.

"Ο στόχος μας παραμένει να συνεχίσουμε ναεργαζόμαστε με την ΕΕ για να ολοκληρώσουμε μια
φιλόδοξη, πλήρη συμφωνία φέτος" είπε ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Μάικλ Φρόμαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε πάντως ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια "εκτίμηση" των επιπτώσεων που θα έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2013 με στόχο τη δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος φαίνεται πάντως όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ενίσχυσε τον σκεπτικισμό που εκφράζεται για τη συνθήκη, καθώς πολλοί επικρίνουν τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων. Την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η συμφωνία "δεν οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση" και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί.


enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου