Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Στην Κίνα με τον πρωθυπουργό η Όλγα Γεροβασίλη



Πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία και 40 θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες στην ελληνική αποστολή



Με στόχο την επισφράγιση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων και στις μεταφορές, αναχωρεί για την Κίνα ο πρωθυπουργός την Παρασκευή νωρίς το απόγευμα.
Σαράντα θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες από τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών, της αγροτοδιατροφής (με εξειδίκευση σε κρασί και φρούτα), των ναυτιλιακών και της υγείας θα απαρτίζουν την ελληνική αποστολή, καθώς προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από φόρουμ, επιχειρηματικές συναντήσεις και σύναψη συμφωνιών μεταξύ εταιριών.
Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, πολλοί Γενικοί Γραμματείς υπουργείων και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστήμιου Βασίλης Καρδάσης.
Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στην Κίνα από τις 2-6 Ιουλίου και η προετοιμασία της αποστολής έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τον σχεδιασμό του ταξιδιού, την Κυριακή 2 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο και μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σινικό τείχος.
Τη Δευτέρα το πρωί στις 9.30 (ώρα Πεκίνου) ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ θα μιλήσουν σε επιχειρηματικό φόρουμ. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού και θα ακολουθήσουν υπογραφές συμφωνιών, αλλά και δηλώσεις στον τύπο.
Τα μνημόνια συνεργασίας που θα υπογραφούν θα αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, τη συνεργασία σε επίπεδο εθνικών βιβλιοθηκών, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τη συνεργασία με το Μουσείο του Πεκίνου και θέματα τηλεοπτικά που αφορούν τις δημόσιες τηλεοράσεις των δυο χωρών. Επίσης θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της China Development Bank και συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα με αντικείμενο τις εξαγωγές προϊόντων και τις επενδύσεις.
Την Τρίτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην «Απαγορευμένη πόλη» και μετά θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Τροφίμων στην Κίνα. Αφού καταθέσει στεφάνι στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τσινπίνγκ.
Οι δυο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν κοινή δήλωση σχετικά με την συνολική στρατηγική σχέση των δυο χωρών.
Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.
Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Σαγκάη το βράδυ της Τρίτης, όπου εκεί ο πρωθυπουργός, την Τετάρτη το πρωί, θα συναντήσει στελέχη της COSCO, αλλά και επιχειρηματίες από το χώρο της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών. Τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου