Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Αναβολόσιμο» από 20 έως 50 ευρώ για κάθε αναβολή δίκης



Από εδώ και το εξής θα υπάρχει πλέον παράβολο αναβολής όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεως τους, ενώ το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση και στις εργατικές διαφορές το δικαστικό ένσημο μειώνεται κατά 50% (από 8 ο/οο σε 4 ο/οο).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε σε διαβούλευση νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται αλλαγές (αυξομοιώσεις) στον χάρτη των παραβόλων, τελών και δικαστικών εξόδων όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών.

Σε μερικές περιπτώσεις μειώνονται τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα, ενώ σε άλλες προστίθενται νέα ή ακόμη αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που παρουσιάζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

– Θεσπίζεται παράβολο από 20 έως 50 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου, για κάθε αίτημα αίτημα αναβολής, εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων.

– Αυξάνονται τα παράβολα αναίρεσης επί αποφάσεων Πολυμελούς Πρωτοδικείου και Εφετείου, καθώς και των παραβόλων αναψηλάφησης σε αποφάσεις Εφετείου και Αρείου Πάγου

– Αυξάνεται το ύψος των χαρτοσήμων που επικολλούνται σε παραστάσεις, ένδικα βοηθήματα ή μέσα και άλλες αιτήσεις ενώπιον δικαστικών αρχών.

– Το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 ευρώ στα 50 και 70 ευρώ κατά περίπτωση.

– Καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές.

– Μειώνεται κατά 50% το δικαστικό ένσημο (από 8 ο/οο σε 4 ο/οο) στις καταψηφιστικές αγωγές που αφορούν εργατικές διαφορές, στις περιπτώσεις που αυτό επιβαλλόταν έως σήμερα.

– Μειώνεται στο ύψος των παραβόλων για την άσκηση έφεσης κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων, Μονομελών Πρωτοδικείων και Πολυμελών Πρωτοδικείων.

– Μειώνεται από το 50% στο 20% το ποσό που προκαταβάλλεται μέχρι την αρχική δικάσιμο έφεσης στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου