Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η Ήπειρος ακόμα περιμένει το ΕΣΠΑ για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων!


Η Ήπειρος ακόμα περιμένει το ΕΣΠΑ για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων!

Ιδιαίτερα σημαντικό έργο για ολόκληρη την Ήπειρο είναι το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας.Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση βρίσκεται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και σύντομα θα έχει ανάδοχο και παρά το ότι πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΕΣΠΑ! Το αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου «μετράει» ήδη εννέα μήνες και η καθυστέρηση αυτή στην ένταξη του έργου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επιβολή προστίμου από την Ε.Ε.!Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος το έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Εκείνο που ρωτάει ο Γιαννιώτης βουλευτής είναι το πότε θα εκδοθεί η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και, με δεδομένη την καθυστέρηση στην ένταξή του, αν είναι διασφαλισμένοι οι απαραίτητοι πόροι για την χρηματοδότηση της εγκατάστασης.

Σε προχωρημένο στάδιο
Την υλοποίηση του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου» έχει επωμιστεί η Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει με τους τοπικούς Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.Το έργο συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εναρμονίζεται δε και με τις κατευθύνσεις του υπό εκπόνηση νέου

Εθνικού Σχεδίου. Σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο δημοπράτησης για την επιλογή προσωρινού αναδόχου, καθώς έχουν αξιολογηθεί οι τεχνικές δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων και αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να ολοκληρωθεί και η διαδικασία, μετά το άνοιγμα και των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Εννιά μήνες μετά…
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ερώτησή του ο Στ. Καλογιάννης, το έργο περιλαμβάνεται στο ολοκληρωμένο αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου που βρίσκεται στην διαδικασία των εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς, κάτι που εξασφαλίζει την ταχύτατη διαδικασία υλοποίησής του, μετά την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου. Η Περιφέρεια στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έργου, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, κατάθεσε πρώτη απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας αίτημα χρηματοδότησης, από τις 2 Οκτωβρίου του 2013. Ωστόσο, αν και το αίτημα της Περιφέρειας έχει αξιολογηθεί χωρίς να υφίσταται επ’ αυτού καμία εκκρεμότητα, μέχρι σήμερα, δηλαδή εννέα μήνες μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Κίνδυνος προστίμων
Ο βουλευτής καταλήγει στην ερώτησή του, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, το έργο θα έπρεπε με βάση την κατατεθείσα πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου να έχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση πριν την έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης τον περασμένο Απρίλιο για την εξυγίανση του ΕΣΠΑ. Ακόμη όμως και κατ’ εφαρμογή της εν λόγω εγκυκλίου, θα έπρεπε να είχε πάρει εξαίρεση από την διαδικασία εξυγίανσης του ΕΣΠΑ, λόγω της ωριμότητάς του αλλά και λόγω της σημασίας του για την αποφυγή προστίμων που συνδέονται με την μη επίτευξη του στόχου εκτροπής Βιοαποδομήσιμων Αστικών Αποβλήτων για το 2013 από την χώρα και κατ’ αναλογία και από την Περιφέρεια Ηπείρου».
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου