Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΤΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΖΗΡΟΥ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΡΤΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΖΗΡΟΥ 

Τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες που συγκεντρώνουν οι οικισμοί των Ρομά σε Πρέβεζα, Ζηρό και Άρτα καθώς και η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών προκειμένου, στην νέα χρηματοδοτική περίοδο, για να πραγματοποιηθούν μια σειρά από έργα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους καθώς και στην κοινωνική τους ένταξη, ήταν το αντικείμενο της αυτοψίας που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου παρουσία των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων της Ηπείρου ...



Η επίσκεψη ήταν συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα Γιάννεναόπου συζητήθηκε εκτενώς ο σχεδιασμός που μπορεί να υπάρξει ώστε οι Ρομά που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου να ενταχθούν στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Το κλιμάκιο της Διαχειριστικής Αρχής μαζί με υπαλλήλους από το τμήμα της Πρόνοιας ενημέρωσε σχετικά και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι, σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά που μένουν στην περιοχή.

Γενικότερα πάντως οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για όλη την Ήπειρο είναι ότι οι Ρομά δεν έχουν γίνει αποδεκτοί-κυρίως λόγο της παραβατικής συμπεριφοράς τους- από την υπόλοιπη κοινωνία. Στόχος λοιπόν είναι να επιχειρηθεί η αλλαγή της συμπεριφοράς αυτής με βασικό ζητούμενο την εγγραφή περισσοτέρων παιδιών Ρομά στα σχολεία καθώς και την κάλυψη βασικών αναγκών τους αφού οι περισσότεροι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες χωρίς νερό, ηλεκτρικό και στοιχειώδη μέσα υγιεινής. Η έλλειψη εργασίας επίσης οδηγεί πολλούς από αυτούς στην επαιτεία ή και σε παραβατικές συμπεριφορές και προς αυτή την κατεύθυνση θα «χαρτογραφηθούν» οι περιοχές στις οποίες οι Ρομά έχουν γίνει αποδεκτοί από την υπόλοιπη κοινωνία και μάλιστα βρίσκουν ακόμη και εργασία έτσι ώστε το ίδιο να επιχειρηθεί να γίνει και σε άλλες περιοχές όπου τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
ixotisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου