Μετατάξεις και αποσπάσεις δυο φορές το χρόνο και με διαγωνισμό
• Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος μέχρι να μπει μια τάξη στον πολύπαθο Δημόσιο Τομέα, ο οποίος αν και αργά βρίσκεται στο επίκεντρο για ριζικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην εξυγίανσή του. Είναι γνωστό τοις πάσι πώς λειτουργούσε όλα τα χρόνια, γι’ αυτό και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιολόγηση ορθώνονται τεράστια εμπόδια, συνήθως από τους καλά βολεμένους σ’ αυτόν, απ’ όλα τα κόμματα!
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει αλλαγές στην λειτουργία στην «εσωτερική αγορά εργασίας του δημοσίου» τόσο για τους απλούς εργαζόμενους, όσο και για τους προϊσταμένους.
Δυο φορές το χρόνο!
Σ’ αυτό το πλαίσιο στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι οι μετατάξεις και αποσπάσεις των υπαλλήλων να γίνονται με δημόσιες προκηρύξεις και δυο φορές τον χρόνο.
Πρόκειται για πρόταση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία είχε προ μηνών καταθέσει στην τρόικα και κατά την τελευταία συνάντηση επανέφερε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Ήδη με εντολή του κ. Μητσοτάκη – αναφέρουν τα «Νέα» – έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις. «Υπολογίζονται σε περισσότερες από 150 οι διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο που γίνονται μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων και οι οποίες με το νέο καθεστώς καταργούνται» επισημαίνουν στελέχη του Δημοσίου.
Το νέο καθεστώς μετακινήσεων των μόνιμων ή αορίστου χρόνου, υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτικό σύμφωνα με κύκλους του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός των προσλήψεων δεδομένου του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» που καθιέρωσε η τρόικα και βάσει του οποίου οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των ενόντων. Ο δεύτερος λόγος απορρέει από την ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, όπως έως τώρα στηριζόταν στη λογική «εάν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη» έπαιρνες τη θέση που ήθελες ανεξαρτήτως προσόντων ή θέτοντας φωτογραφικά προσόντα.
Για τους προϊσταμένους
Στο μεταξύ, τους βασικούς τίτλους σπουδών και τα πρόσθετα προσόντα για την πλήρωση θέσεων Γενικών Διευθυντών με οικονομικές ή και οικονομικές αρμοδιότητες και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και προϊσταμένων πληροφορικής ή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθορίζει ΚΥΑ των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Η ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τη διαδικασία του πρώτου σταδίου επιλογής Προϊσταμένων οργανικών μονάδων στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι στόχος του Υπουργείου είναι ως το τέλος του χρόνου να έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι γενικοί διευθυντές στο δημόσιο, ο αριθμός των οποίων θα είναι μειωμένος, καθώς με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, που θα τεθούν σε εφαρμογή στις 29 Οκτωβρίου, οι δομές τους μειώθηκαν κατά 40% .
Συνολικά, με το νέο σύστημα θα επιλεγούν: 81 γενικοί διευθυντές, 383 διευθυντές, 1384 τμηματάρχες και 1.848 προϊστάμενοι.
Σε δυο άξονες
Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε δύο άξονες, τις γραπτές εξετάσεις και τις προφορικές δομημένες συνεντεύξεις των υποψηφίων, υπό την υψηλή επίβλεψη του ΑΣΕΠ, ενώ σημειώνεται ότι η επιλογή των γενικών διευθυντών θα βασίζεται κατά 30% στις γραπτές εξετάσεις και κατά 70% στη συνέντευξη, ενώ η αντίστοιχη αναλογία για τους διευθυντές θα είναι 40% εξετάσεις και 60% συνέντευξη και για τους τμηματάρχες η αναλογία θα είναι 50-50.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου