Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Από τις μέσες εμπορικές τιμές θα γίνεται η φορολόγηση ακινήτων


Από τις μέσες εμπορικές τιμές θα γίνεται η φορολόγηση ακινήτων


• Τα ακίνητα και ότι συνεπάγεται με το κλάδο της κτηματαγοράς απασχολεί το τελευταίο διάστημα έντονα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
Οι φόροι, καθώς και το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας που συνεπάγεται κάθετη πτώση των αγοραπωλησιών, έχει σημάνει συναγερμό, μιας και τα έσοδα βαίνουν συνεχώς μειούμενα.
Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν αν και η κρίση έχει ρίξει κατακόρυφα τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, οι αντικειμενικές βρίσκονται ακόμη στα ύψη, χωρίς ουσιαστικά να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα.

Προωθούν την αναπροσαρμογή!
Έστω και αργά, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως εξετάζει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, προκειμένου και οι φόροι να διαμορφώνονται αναλογικά.
Έτσι, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) σχεδιάζει να εγκαταστήσει στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας μια ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα συλλέγονται σε καθημερινή βάση όλα τα στοιχεία των εμπορικών τιμών των ακινήτων που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια.
Οι εγγραφές αυτές θα μπαίνουν σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΓΓΠΣ. Έτσι, θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία συμβολαίου και βεβαίως το τίμημα της συναλλαγής.
Οι μέσες τιμές που θα προκύπτουν από τα στοιχεία αγοραπωλησιών θα διαμορφώνουν και τις μέσες τιμές βάσης για τη φορολόγηση των ακινήτων.
Ας σημειωθεί ότι προ κρίσης οι αντικειμενικές αξίες ήταν κατά πολύ χαμηλότερες, ενώ μετά την κατάρρευση των τιμών πώλησης ακινήτων υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα συμβόλαια κλείνονται με τιμές χαμηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις τιμές που υπολογίζει η Εφορία. Το αποτέλεσμα είναι η περιουσία των ιδιοκτητών να κοστίζει πολύ λιγότερο σε σχέση με την αξία, με την οποία η πολιτεία υπολογίζει τους φόρους.


http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου