Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

«ΒΟΥΤΙΑ» 41,3% ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Σε τέλμα η αγορά ακινήτων -Πτωτικό σερί μαζί με... Μογγολία και Ταϊβάν



Μακριά από το ράλι τιμών, που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μένει η ελληνική κτηματαγορά, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα της υψηλής φορολογίας, της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και των χρόνιων προβλημάτων γραφειοκρατίας και έλλειψης ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
 

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει κατ' αρχάς ότι το καθοδικό σπιράλ τιμών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα, δεν έχει τελειωμό. Από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα, καταγράφεται πτώση τιμών της τάξης του 41,3% και εκτιμάται ότι δεν έχουμε ξύσει ακόμα τον πάτο του βαρελιού. Τις πταίει για το ότι δεν φαίνεται φως στον κοντινό ορίζοντα; Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συνεχείς αλλαγές του φορολογικού πλαισίου, με πιο πρόσφατες αυτές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τροποποίηση του ΕΝΦΙΑ, την πρόσθετη φορολόγηση των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) καθώς και των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων επιχειρήσεων, επιβαρύνουν τις ήδη δυσμενείς συνθήκες της αγοράς.

Επιπρόσθετα, η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την ασάφεια των πολεοδομικών κανονισμών και τις πολλαπλές παραβάσεις του, την έλλειψη ενός σταθερού και σαφούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης, καθώς και την ανυπαρξία πλήρους και ακριβούς κτηματολογίου, αποτελούν ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες της ζήτησης. Οι ίδιοι παράγοντες συχνά αποτρέπουν την ολοκλήρωση επενδυτικών συμφωνιών και δυσχεραίνουν την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Παράλληλα, η οριστικοποίηση των πράξεων συχνά προσκρούει σε νομικά ζητήματα και δυσκολίες που πηγάζουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τον κατακερματισμό της ιδιοκτησίας.

Πώς αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση στο διεθνή χάρτη της αγοράς ακινήτων; Με βαθύ κόκκινο, όπως συμβαίνει σε χώρες που είτε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Ουκρανία), είτε ταλανίζονται από οικονομική κρίση (Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία), είτε συμπεριλαμβάνονται στον Τρίτο Κόσμο (Μογγολία). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το τακτικό βαρόμετρο της Global Property Guide, η γειτονική Τουρκία, η Ρουμανία, ακόμα και η Πορτογαλία, έχουν καβαλήσει στο άρμα της ανόδου των τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου