Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σε ετοιμότητα αγελαδοτρόφοι και υπηρεσίες για να σωθούν 70.000 βοοειδή


Έκδηλη η ανησυχία των κτηνοτρόφων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας, για την έξαρση
της οζώδους δερματίτιδας στα κοπάδια βοοειδών – Ξεκινά άμεσα ο εμβολιασμός,
που θα διαρκέσει τρεις συνεχόμενες χρονιές, για να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο


Σε… εγρήγορση και ετοιμότητα βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι της Ηπείρου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, εξαιτίας της έξαρσης της οζώδους δερματίτιδας, που πλήττει ήδη τα κοπάδια βοοειδών στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και εδώ και λίγες ημέρες και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο προβληματισμός είναι εντονότατος και ήδη τόσο οι αγελαδοτρόφοι, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το μείζον αυτό ζήτημα, για το οποίο ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τον τρόπο μετάδοσης της ασθένειας.

Για αυτό και ο εμβολιασμός των ζώων προκειμένου να αποφευχθεί η θανάτωσή τους είναι μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει μετά από έναν περίπου μήνα.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της ενημέρωσης των αγελαδοτρόφων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία συμμετείχαν στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών, μέλη συνεταιρισμών, εκπρόσωποι δήμων και άλλοι.

Ο Αλ. Καχριμάνης ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την κατάσταση που διαμορφώνεται και την αναγκαιότητα να γίνει ο εμβολιασμός των ζώων στην Ήπειρο.

«Ο εμβολιασμός θα γίνει για τρεις συνεχόμενες χρονιές για να σώσουμε το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή μας, το οποίο υπολογίζεται τουλάχιστον σε 70.000 βοοειδή). Έγινε μια συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Υπάρχει ένα θέμα με τις παγίδες, που πρέπει τα ζώα να μπαίνουν, ώστε να μπορούν να γίνονται τα εμβόλια. Θεωρώ πως αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα πάμε καλά», εξήγησε ο κ. Καχριμάνης, μετά το τέλος της συνάντησης.

Ως προς το κόστος ο Περιφερειάρχης είπε ότι το μέγιστο που θα πρέπει να καταβάλλει ο κάθε παραγωγός είναι δύο ευρώ ανά ζώο, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια σκοπεύει να διαθέσει ένα ποσό «σαν μαξιλάρι σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε».

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει μια ακόμη σύσκεψη με τους Δημάρχους της Ηπείρου για το συντονισμό και των δικών τους ενεργειών απέναντι στην οζώδη δερματίτιδα. «Είχαμε καλέσει όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου, μας ήρθαν λίγοι. Ίσως δεν κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Οι αγελαδοτρόφοι ήταν σχεδόν στο σύνολό τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου