Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για το κυβερνητικό επιτελείο ο νέος εκλογικός νόμος από τη στιγμή που η απλή αναλογική αποτέλεσε μια από τις βασικές θεσμικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως τον Μάρτιο του 2012 το κόμμα είχε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
"Είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή" τόνιζε κορυφαίο στέλεχος ξεκαθαρίζοντας πωςη αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποκαταστήσει ζητήματα δημοκρατίας και ισοδυναμίας της ψήφου.
Η τελική πρόταση του εκλογικού νόμου για την οποία θα αρχίσουν να εργάζονται συνταγματολόγοι, στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, δεν είναι ακόμα έτοιμη με τις πρωτοβουλίες να ανήκουν στον πρωθυπουργό. «Καμία επιτροπή δεν έχει συσταθεί μέχρι στιγμής» διαβεβαίωνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και ειδικός επί των εκλογικών συστημάτων στη Κουμουνδούρου μιλώντας στο NEWS 247.
Η απλή αναλογική και το μπόνους είναι το βασικό αντικείμενο των αντικρουόμενων απόψεων που έχουν καταγραφεί έως τώρα και έχει να κάνει με την επόμενη εκλογική μάχη, αλλά και με το γεγονός ότι η ΝΔ φαίνεται να έχει παγιώσει μια δημοσκοπική πρωτιά το τελευταία διάστημα. Αν η εικόνα δεν αλλάξει είναι σαφές πως η απλή αναλογική θα "δυσκολέψει" τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον δρόμο προς την εξουσία. Για "αποτύπωση της στιγμής" κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν πως το κλίμα είναι αναστρέψιμο, αν η ατζέντα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως το νέο εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συνεργασίες φαίνεται να συμφέρει σε μεγάλο βαθμό και το δεύτερο κόμμα.
Αρκετές φορές ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου το τελευταίο διάστημα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ζητούμενο είναι η κυβέρνηση να καταθέσει για τον διακομματικό διάλογο, που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, ένα αναλογικότερο νόμο που θα έχει την ευρεία συναίνεση των κομμάτων.
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, το οποίο θα αναλάβει τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.
Απλή αναλογική με... μπόνους
Στην μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30 έδρες φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση θέλοντας να κάνει τον εκλογικό νόμο αναλογικότερο, αλλά συγχρόνως να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.
Το μπόνους θα μπορεί να κατανέμεται ακόμα και στο κόμμα που έρχεται δεύτερο, το οποίο, όμως θα έχει προβλέψει να προχωρήσει σε προεκλογική προγραμματική συμφωνία με άλλον ή άλλους σχηματισμούς. Τα κόμματα δεν θα χάνουν την αυτοτέλειά τους, θα πρέπει όμως συνεργαζόμενα να ξεπερνούν το 40%.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εκτιμούν πως οι συνεργασίες θα ευνοηθούν και θα υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις στο πεδίο της κεντροαριστεράς. Το "τυράκι" των επιπλέον θέσεων από το μπόνους, αλλά και η συμμετοχή στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι τα θετικά στοιχεία για τα μικρότερα κόμματα, που, όμως τα "φοβίζει" το ενδεχόμενο "αφανισμού" τους.
Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης
Το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αλλαγές και πολλές "μετακομίσεις" βουλευτών. Θεωρείται "εκ των ουκ άνευ", καθώς εκτιμάται πως το σημερινό σύστημα εξυπηρετεί συγκεκριμένους υποψηφίους στα κόμματα. Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει καμία περιφέρεια να μην εκλέγει περισσότερους από 10 βουλευτές, με την Β' Αθηνών που τώρα εκλέγει 44 αντιπροσώπους να σπάει σε 5 τμήματα. "Καμπανάκι" χτυπάει για την Α' Αθήνας (14 βουλευτές), Αττικής (15 βουλευτές) και Α΄ Θεσσαλονίκης (16 βουλευτές). Δεν αποκλείεται να χωριστούν και άλλες μεγάλες περιφέρειες που εκλέγουν 8 ή 9 βουλευτές.
Υποψήφιοι με σταυρό και λίστα
Δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή για τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και για το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Στις σκέψεις των επιτελών του υπουργείου Εσωτερικών είναι να θεσπιστεί ανώτατη θητεία για κάθε βουλευτή τα 12 έτη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ψήφος από τα 17.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξετάζεται η περίπτωση της "ανατρεπόμενης λίστας" μέσω της οποίας τα κόμματα με δικές τους προκριματικές διαδικασίες θα ορίζουν τον πρώτο βουλευτή του ψηφοδελτίου ανά εκλογική περιφέρεια, που θα εκλέγεται με λίστα, ενώ οι επόμενοι θα εκλέγονται κανονικά με σταυρό.
Ερωτηματικό η ψήφος των ομογενών
Η συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των ομογενών φαίνεται να είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας, καθώς αυτό που θα απασχολήσει τους συντάκτες του νέου νόμου είναι η αναλογικότητα που πρέπει να υπάρχει σε σχέση με τους διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια. Λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω του Ιταλικού μοντέλου, το οποίο χωρίζει τις ηπείρους σε περιφέρειες έτσι ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση που να μην αλλοιώνει την τελική δύναμη της ψήφου. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η πρωτοβουλία απαιτεί την συναίνεση όλων των κομμάτων.
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από την βάση και όχι από τη Βουλή κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν πως είναι μια απόφαση που πρέπει να περάσει μέσα από την Συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν φαίνεται να προχωράει η μείωση του αριθμού των βουλευτών, καθώς τόσο τα κόμματα όσο και οι βουλευτές δεν συμφωνούν.
Έντονες οι διαβουλεύσεις
Η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να περάσει και από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή οι μέχρι τώρα προτάσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την Κουμουνδούρου. Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο διακομματικός διάλογος, με τον πρωθυπουργό να συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς και το κάθε κόμμα να καταθέτει τις δικές του προτάσεις.
Για να ισχύσει ο νέος νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.
News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου