Μεγάλη πληγή για το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να είναι η φοροδιαφυγή, η οποία κυμαίνεται από 6-9% του ΑΕΠ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 32% των συνολικών ετήσιων δημοσίων εσόδων, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 16 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ 12 δισ. το χρόνο κοστίζει η εξυπηρέτηση του χρέους.
Τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από τη νέα έρευνα τουανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις που επιχειρεί να χαρτογραφήσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, και να προτείνει λύσεις καθώς, όπως αναφέρεται «από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250 φορολογικά νομοσχέδια και έχουν εκδοθεί 115.000 υπουργικές αποφάσεις».
Σύμφωνα με την έρευνα, το διάστημα 2010 έως 2015 οι έμμεσοι φόροι μειώθηκαν κατά 7,29 δισ. (-23%) παρά τη ραγδαία αύξηση της φορολόγησης στην κατανάλωση.
Στην έρευνα υπογραμμίζεται η μείωση των εσόδων από την είσπραξη ΦΠΑ κατά το διάστημα α2010-2015, καθώς χάθηκαν 3,45 δισ. λόγω μείωσης του ΑΕΠ, αλλά και αύξησης της φοροδιαφυγής.
Μείωση παρουσιάστηκε και στα έσοδα από τα καύσιμα, τα οποία μειώθηκαν από τα 5,7 δισ. στα 4,18 δισ. ευρώ.
Στα έσοδα από καπνικά προϊόντα η εικόνα είναι ανάλογη με τις απώλειες να προσεγγίζουν τα 540 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται στο 34,4% και σε σύγκριση με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παρατηρείται υστέρηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα το «προφίλ» αυτών που πληρώνουν φόρους έχει ως εξής:
– Το 64% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο (2011).
– Το 49% των μισθωτών δήλωνε εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ (2011).
– Οι 900 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (0,4% του συνόλου) πλήρωναν το 61% των φόρων νομικών προσώπων (2011).
– Το 8% των φορολογούμενων (όσοι δήλωναν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ ετησίως) πλήρωνε το 69% των φόρων φυσικών προσώπων (2011).
Στην κρίση, όπως σημειώνεται στην έρευνα, τα εισοδήματα μειώθηκαν ενώ τα βάρη μετατοπίστηκαν στα μεσαία εισοδήματα.
Ως μεγάλα προβλήματα που ενδέχεται να οδηγούν σε φοροδιαφυγή, η έρευνα ξεχωρίζει την πολυνομία και τις συχνές αλλαγές του φορολογικού συστήματος με συνεχείς αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις.
Τι θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την έρευνα; Μεταξύ άλλων, μείωση συντελεστών φορολογίας, χρήση πλαστικού χρήματος & ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αυστηρότερος φορολογικός έλεγχος & αυστηρές κυρώσεις , οργάνωση φορολογικών αρχών, σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
fortunegreece.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου