✔ Όμως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αντιμετώπισε με παθητική στάση τις ανιστόρητες επιδιώξεις της Αλβανικής ηγεσίας
✔ Στις καλένδες η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στο… μέλλον η επίλυση των άλλων εκκρεμών ζητημάτων
• Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, καθώς τον «υποδέχθηκαν» με αποδοκιμασίες 150- 200 περίπου Τσάμηδες με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματός τους και Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, ενθαρρυμένοι προφανώς και από τη στάση των τελευταίων ημερών του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά και του «οικοδεσπότη» Αλβανού ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Οι Αλβανοί αξιωματούχοι πρότειναν μάλιστα στον κ. Κοτζιά να εισέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών από την πίσω πόρτα, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο Έλληνας Υπουργός, αλλά δεν έκανε και το αποφασιστικό βήμα να ακυρώσει την επίσκεψη, όπως είχε πράξει στο παρελθόν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Εκείνο όμως που επεδίωκαν οι Αλβανοί, μάλλον το πέτυχαν: Αναζητούσαν την ευκαιρία να προβάλλουν και επίσημα διεθνώς τις διεκδικήσεις τους έναντι της Ελλάδος για τη δήθεν Τσαμουριά.
Και την ευκαιρία αυτή την έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση, που εμφανίστηκε απροετοίμαστη για τη νέα επίσκεψη, υποεκτιμώντας τις Αλβανικές αξιώσεις που θεωρούν ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία γι αυτούς να ασκήσουν πιέσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
Η αμηχανία που διέκρινε τον Έλληνα Υπουργό ήταν εμφανής και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει καλλιεργηθεί στα Τίρανα το τελευταίο διάστημα, ήταν το γεγονός ότι στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι περισσότερες ερωτήσεις που έγιναν αφορούσαν το «Τσάμικο». Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς προσπάθησε να διαχωρίσει τους «Τσάμηδες» σε καλούς και κακούς, που όμως κάθε άλλο παρά αφαιρεί επιχειρήματα από τους Αλβανούς.
Εκεί που μας χρωστούν…
Η θέση του κ. Κοτζιά ελάχιστα επηρέασε τη στάση της Αλβανικής πλευράς, που έκανε ένα βήμα παραπέρα. Την ώρα που η Ελλάδα έθετε (ή θα έπρεπε να θέτει) ζητήματα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αλβανός ΥΠΕΞ έκανε «κήρυγμα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα των «Τσάμηδων» που δήθεν καταπατώνται από την Ελλάδα!
Άκαρπες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που έτρεφε η Ελληνική πλευρά και για την υφαλοκρηπίδα, καθώς ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συμφωνία που είχε γίνει επί των Κυβερνήσεων Καραμανλή- Μπερίσα έθιγε τα συμφέροντα της χώρας του.
Και ενώ οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος από την πλευρά της Αλβανίας, η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους και να ελπίζει σε μελλοντική συμφωνία, επί όλων των ανοικτών θεμάτων.
Οι προ της επίσκεψης Κοτζιά, δηλώσεις των Ράμα- Μπουσάτι, ως και οι χθεσινές αντιδράσεις, δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων (κάτι που παρασκηνιακά υποδαυλίζει και η Τουρκία) και κανένας δεν αποκλείει μια νέα περίοδο στασιμότητας σε όλα τα Ελληνοαλβανικά ανοικτά ζητήματα και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, δίνει πρόθυμα «γη και ύδωρ», ώστε η Αλβανία να καταστεί ισότιμο μέλος στην Ε.Ε. και όχι μόνο.
Το «χαρτί» της Ε.Ε.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ.Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες (!) - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και πρόσθεσε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου.
«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ», παραδέχθηκε ο Αλβανός Υπουργός, ενώ αφού ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά, επισήμανε υποκριτικά ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο».
Οι «Τσάμηδες»
Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό την «θερμή υποδοχή» στον Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ένταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς. Επικεφαλής της συγκέντρωσης και της πορείας που είχε προηγηθεί, μάλιστα, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στη Βουλή, διαδεχθείς τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε.
Η εξήγηση Κοτζιά...
«Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, 'οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».
Σε ερώτηση σχετικά με το «εμπόλεμο», επίσης από Αλβανό δημοσιογράφο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι με τη δήλωση του υπουργικού Συμβουλίου το 1987, δεν είμαστε σε πόλεμο», επισημαίνοντας ότι επίσης «αληθεύει το Σύμφωνο Φιλίας μας το 1996, που είναι σύμφωνο ανάμεσα σε δυο χώρες που είναι φιλικές». Και προσέθεσε: «Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας κάνει όχι απλώς φίλους, αλλά και εταίρους. Αν υπάρχουν, από την άλλη πλευρά αμφιβολίες για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, θα είναι αντικείμενο της κουβέντας που θα γίνει και νομίζω ότι θα βρούμε και οι δύο ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου