✔ Έντονα αντιδρά ο Δήμος Ιωαννιτών για τον αποκλεισμό απ’ το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» • Το Υπ. Εσωτερικών μας γυρίζει την πλάτη στις προσλήψεις συμβασιούχων για Δήμους και ΔΕΥΑ
✔ Προς επανεξέταση το επίδομα παραμεθορίου στο Δημόσιο
• Σ’ ένα «καυτό» και δύσκολο από κάθε άποψη καλοκαίρι μπήκαμε ημερολογιακά και με την έναρξή του, απανωτά είναι τα «χαστούκια» που δέχεται η Ήπειρος όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική και τις δομές της, αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μετά τον αποκλεισμό από πλευράς του υπουργείου Εργασίας του συνόλου σχεδόν των Δήμων της Περιφέρειας απ’ το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», εξέλιξη που ειδικά στα Γιάννενα πλήττει αρκετές χιλιάδες συμπολίτες, έρχεται και το υπουργείο Εσωτερικών να γυρίσει… πλάτη στην Ήπειρο, αφήνοντάς την εκτός από δύο σημαντικά προγράμματα πρόσληψης εποχιακού προσωπικού. Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν αφενός υπηρεσίες των Δήμων και αφετέρου Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου όπως οι ΔΕΥΑ!
Σαν να μην έφταναν αυτά, η Κυβέρνηση προαναγγέλλει επανεξέταση στον καθορισμό των απομακρυσμένων περιοχών, πράγμα που πιθανώς θα σημάνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω στα επιδόματα παραμεθορίου των δημοσίων υπαλλήλων!
Ο Δήμος Ιωαννιτών
«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις ανά την Ήπειρο για τον αποκλεισμό όλων σχεδόν των τοπικών ΟΤΑ, πλην του Δήμου Αρταίων, από το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Μετά τον Δήμο Δωδώνης, ήταν η σειρά της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων να εκδηλώσει χθες την αντίθεσή της στον αποκλεισμό της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας απ’ το Πρόγραμμα. Σε σχετική ανακοίνωση, αφού υπενθυμίζει ότι ουσιαστικά πρόκειται για το Πρόγραμμα «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 Δήμους, ένας εκ των οποίων ήταν ο Δήμος Ιωαννιτών, σημειώνει πως θα έπρεπε απ’ τις αρχές Απριλίου να έχει ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπως προβλέπονταν.
«Γιατί πάλι πιλοτικά;»
«Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιά ήταν η αναγκαιότητα μιας δεύτερης πιλοτικής εφαρμογής του ίδιου προγράμματος, όταν το Υπουργείο έχει στη διάθεσή του όλα τα αναγκαία συμπεράσματα. Η θέση μας είναι σαφής: Καθολική εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» σε όλους τους Δήμους της χώρας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.
Παράλληλα, προσθέτει με έμφαση: «Δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνουμε με αριθμούς, κριτήρια, ποσοστά και αλγόριθμους τη δυστυχία που βιώνουν οι άνθρωποι σε όποιο Δήμο κι αν ανήκουν. Δυστυχώς η κρίση που βιώνει η χώρα, οδηγεί σε δραματικά ποσοστά ακραίας φτώχειας την κοινωνία και δεν δικαιολογείται ούτε και η παραμικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή του οποιουδήποτε προγράμματος μπορεί να προσφέρει μια ανακούφιση στο συνάνθρωπο που δοκιμάζεται».
Χιλιάδες ωφελούμενοι
Δικαιολογημένη η αντίδραση του Δήμου Ιωαννιτών, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου 10.000 συμπολίτες μας ήταν οι ωφελούμενοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος» στην πρώτη πιλοτική υλοποίηση του Προγράμματος που αναγνωρίστηκε ως υποδειγματική στην αξιολόγηση που έγινε. «Σε αυτούς τους 10.000 συμπολίτες μας θα πρέπει να απαντήσει σαφώς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, γιατί δεν προχωράει στην καθολική εφαρμογή ενός Προγράμματος που άλλαξε μόνο στο όνομα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ούτε ένας συμβασιούχος!
Πέρα από το Πρόγραμμα για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η Ήπειρος δέχεται ως Περιφέρεια ένα ακόμη ηχηρό «χαστούκι» με την έναρξη του καλοκαιριού. Από τη μία πλευρά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας εντάσσεται μεν στους ΟΤΑ α’ βαθμού που θα προσλάβουν συμβασιούχους για τις ανάγκες των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στους Δήμους τους, μόνο που αυτοί θα απασχοληθούν αποκλειστικά στο τμήμα της Δυτ. Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά, με βάση τη σχετική απόφαση του υφυπ. Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα, θα προσληφθούν 1.465 συµβασιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για διάστηµα έως οκτώ µήνες. Όσον αφορά στην δική μας Αποκ/νη Διοίκηση, 36 συμβασιούχοι θα κατευθυνθούν στον Δήμο Κοζάνης και άλλοι δύο στον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού! Για τους Δήμους της Ηπείρου δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία θέση!
Εκτός και στις ΔΕΥΑ
Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή πλήρης αποκλεισμός της περιοχής μας, συμβαίνει και σε δεύτερη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, με βάση την οποία προσλαμβάνονται 318 συμβασιούχοι, που επί ένα οκτάμηνο θα καλύψουν ανάγκες και κενά σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε ΝΠΙ∆ της χώρας.
Κι εδώ όσον αφορά στα όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας προβλέπονται 34 θέσεις, μόνο που αυτές θα διατεθούν στη ΔΕΥΑ Κοζάνης (25 συμβασιούχοι) και στη ΔΕΥΑ Βοΐου (εννέα θέσεις), ενώ οι ΔΕΥΑ των δικών μας Δήμων μένουν εκτός, λες και τους… περισσεύει το προσωπικό!
Αλλαγή στο επίδομα
Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι και στην Ήπειρο θα στερούνταν από μηνών το επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών αν δεν αντιδρούσε έντονα η ΑΔΕΔΥ στην σχετική κυβερνητική πρόθεση για την κατάργησή του. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η χρηματική αυτή ενίσχυση ύψους 100 ευρώ θα παραμείνει ως έχει. Με βάση απάντηση του αναπλ. Υπουργού Χρ. Βερναρδάκη επίκειται επανεξέταση του καθορισμού των απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών «λαμβάνοντας υπόψη της νησιωτικότητας και ορεινότητάς τους, καθώς και τις σχετικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το εν λόγω θέμα».
Να σημειωθεί ότι το επίδομα το δικαιούνται οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι αρκεί να υπηρετούν σε περιοχές που πληρούν τα κριτήρια. Αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου