Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Το έξυπνο χρήμα που δεν ανησυχεί για το βρετανικό δημοψήφισμα






Του Mark Gilbert


Το δημοψήφισμα της επόμενης εβδομάδας για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να τρομοκρατεί τις χρηματοοικονομικές αγορές, με τη στερλίνα ειδικότερα να τρομάζει στην ιδέα της νίκης των οπαδών της απόσχισης. Ωστόσο, μια ματιά στις κινήσεις των παγκόσμιων διαχειριστών fund αναφορικά με τις βρετανικές μετοχές δείχνει γιατί είναι
τόσο δύσκολο να προβλεφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit.

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου εξακολουθεί να είναι σαν τη ρίψη ενός νομίσματος. Οι δημοσκοπήσεις, που έχουν ούτως ή άλλως απαξιωθεί μετά την αποτυχία τους να προβλέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου έτους, δείχνουν πως οι ευρωφοβικοί και οι ευρώφιλοι μάχονται σώμα με σώμα. Στον κόσμο του τζόγου, ο οποίος τα πήγε ελαφρώς καλύτερα στις τελευταίες γενικές εκλογές, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες να χάνει έδαφος έναντι της εξόδου:



Αυτό οδήγησε τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών έναντι του δολαρίου. Αντίθετα, τα πονταρίσματα των hedge funds και άλλων παικτών της αγοράς στην περαιτέρω πτώση του βρετανικού νομίσματος βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013. Η δημοσκόπηση της ORB/Independent την Παρασκευή που έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ του Brexit προηγείται κατά δέκα μονάδες πυροδότησε τη μεγαλύτερη βουτιά της στερλίνας από το Φεβρουάριο, διευρύνοντας τις απώλειες του νομίσματος σε άνω του 4% για φέτος.

Στον κόσμο των βρετανικών μετοχών, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν πολύ πιο ήρεμα. Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς επενδυτές απέφευγαν τις βρετανικές μετοχές, διατηρώντας μειωμένες θέσεις σε σχέση με την αναλογία που πρότειναν οι δείκτες αναφοράς που ζυγίζουν την απόδοσή τους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η LuxArbor International Positioning η οποία παρακολουθεί τις τοποθετήσεις των περιουσιακών στοιχείων των επενδυτών.

Μέχρι το Μάιο, όμως, το 25% των παγκόσμιων funds με την καλύτερη απόδοση είχαν μετακινηθεί σε ουδέτερη θέση. Και έως τις αρχές αυτού του μήνα, ακολούθησε το 25% με τη χαμηλότερη απόδοση, μετατοπίζοντας τη μέση θέση των επενδυτών έτσι ώστε οι μετοχές των βρετανικών επιχειρήσεων να είναι ελαφρώς overweight στα χαρτοφυλάκιά τους:



Η LuxArbor λέει ότι το 59% των επενδυτών είναι πλέον overweight για τις βρετανικές μετοχές, από μόλις 20% ένα μήνα πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης FTSE 100 των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει λιγότερο από 3% φέτος, αποτιμημένος σε στερλίνες, την ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει χάσει περισσότερο από 10% σε ευρώ.

Αυτό που μπορεί να συμβαίνει τώρα είναι ότι οι επενδυτές να είναι πεπεισμένοι ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ. "Ένα αποτέλεσμα υπέρ της παραμονής θα μείωνε την αβεβαιότητα και θα αποκαθιστούσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, γεγονός που θα λειτουργούσε θετικά για τις βρετανικές μετοχές", ανέφερε η LuxArbor σε δελτίο Τύπου την Παρασκευή. Αλλά αυτό που μπορεί να συμβαίνει επίσης είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι ατάραχοι από την προοπτική μιας εξόδου. Γιατί;

Η λίρα ενδέχεται να υποχωρήσει σε χαμηλό 30 ετών εάν το Η.Β. αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτό με τη σειρά του θα καταστήσει τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία ευκαιρίες για ξένους επενδυτές. Και συγκρίνοντας τα στοιχεία της Deutsche Bank για την εμπορικά σταθμισμένη αξία της στερλίνας με στοιχεία για τη ροή επενδύσεων από την βρετανική Στατιστική Υπηρεσία βλέπουμε ότι μια ασθενέστερη λίρα τείνει να επιταχύνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις:



Το αν αυτή η επιτάχυνση θα λάμβανε χώρα ακόμη και αν η Βρετανία δεν ήταν στην ΕΕ -και προτού ολοκληρωθούν οι νέες εμπορικές συμφωνίες- δεν έχει τεσταριστεί. Τίποτα από αυτά δεν σημαίνουν ότι οι μετοχές του Η.Β. έχουν ανοσία στις ανησυχίες για το Brexit. Αρκετά σενάρια προβλέπουν ότι ένα Brexit μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ξένων που αγοράζουν πάγια του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων) και να διευρύνει το ήδη μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σχεδόν 80 από τις 100 μετοχές του δείκτη FTSE υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την είδηση ότι το "αποχωρώ" έχει προβάδισμα 10 μονάδων, αλλά οι πτώσεις ήταν σχετικά ήπιες. Οι διαχειριστές κεφαλαίων φαίνεται να πιστεύουν στην άποψη ότι είτε έχουν δίκιο οι πράκτορες των στοιχημάτων, ή ότι οι βρετανικές εταιρείες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σχεδιάζουν για να έχουν ένα καλό δημοψήφισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου