- Δομές του στο Πολυδύναμο του «Χατζηκώστα» επιδιώκει να στεγάσει το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος • Τι τόνισαν Γ. Παπαχρήστου και Κ. Μάντζος.
- Β. Κούτρας (Επιστ. Δ/ντής «Σχεδία»): Όλο και πιο πολλοί μαθητές πέφτουν στα δίχτυα του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών…
• Μείζον κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο αγγίζει ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, παραμένουν τα ναρκωτικά για τη χώρα μας και εδώ η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση, παρόλο που οι θεσμοθετημένοι φορείς πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων κάνουν, κατά κοινή ομολογία, καλή δουλειά, καθένας στον τομέα του.
Καλά κρατεί λοιπόν η μάχη κατά των ουσιών και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά στον τομέα των ναρκωτικών, του καπνίσματος και του αλκοόλ, καθώς αποτυπώνουν μία στασιμότητα ή και μείωση ακόμα στα ποσοστά νέων παιδιών που πέφτουν στα «δίχτυα» τους. Από την άλλη, όμως, νέες μορφές εξαρτήσεων κάνουν την εμφάνισή τους, οι οποίες συνδέονται με το διαδίκτυο και στο μέλλον πρόκειται να μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο ως κοινωνία.
Απολογισμό δράσης και στοιχεία για την εικόνα που επικρατεί σήμερα αναφορικά με τις εξαρτήσεις έκαναν χθες σε συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησαν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος
Ένα καλό νέο έκανε γνωστό χθες ο Προϊστάμενος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου. Όπως είπε, το Κέντρο ενισχύεται με έξι νέους υπαλλήλους, οι οποίοι θα στελεχώσουν δομές του σε όλη την Ήπειρο, σε μία εποχή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Φυσικά, ο κ. Παπαχρήστου τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω το ΚΕΘΕΑ, το οποίο από το 2008 λειτουργεί και παράγει έργο με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, παρά την επέκταση των δομών του.
Αναφερόμενος στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα, ο Γ. Παπαχρήστου έστειλε ένα μήνυμα ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που υποσκάπτουν τη θεραπεία και κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. «Η εξάρτηση δεν είναι έγκλημα, ούτε αποτελεί ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα που πίσω του υποκρύπτονται αίτια ψυχολογικά και κοινωνικά», τόνισε με έμφαση.
Μελλοντικά σχέδια
Μίλησε επίσης για τον μελλοντικό σχεδιασμό του ΚΕΘΕΑ που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη λειτουργία Κινητής Μονάδας που θα υποστηρίζει εξαρτημένα άτομα ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά όλης της Ηπείρου αλλά και τη στέγαση δομών του στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», παράλληλα με τη δημιουργία μονάδας σωματικής αποτοξίνωσης.
Η δράση του Κέντρου
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Κώστας Μάντζος, παρουσίασε βασικά στοιχεία για τη δραστηριότητα του Κέντρου την περασμένη χρονιά. Έκανε λόγο για αυξημένη προσέλευση, με συνολικά 656 άτομα να χτυπούν την πόρτα του Κέντρου! Απ’ αυτούς οι 289 Ήταν μέλη οικογενειών εξαρτημένων. Στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ συμμετείχαν 222 άτομα, εκ των οποίων οι 38 αντιμετώπιζαν πρόβλημα από νόμιμες εξαρτήσεις όπως το αλκοόλ και ο τζόγος, ενώ 107 άτομα διαγνώστηκαν με διπλό πρόβλημα, χρήσης ναρκωτικών και ψυχικής νόσου.
Προφίλ εξαρτημένων
Αναφερόμενος στο προφίλ των ανθρώπων που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος μέσα στο 2015, ο κ. Μάντζος είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για χρήστες που ξεκινούν κατά μέσο όρο στα 16 τους χρόνια με κάνναβη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ενώ αργότερα οι πιο πολλοί περνούν στη συστηματική χρήση ηρωίνης. Για τις γυναίκες η χρήση ουσιών ξεκινάει δύο χρόνια αργότερα απ’ τους άνδρες, όμως περνούν πιο νωρίς στη χρήση ηρωίνης. Τα εξαρτημένα άτομα φτάνουν να ζητήσουν τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ στα 32 του χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ μένουν οι περισσότεροι με τους γονείς τους και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι.
Όσον αφορά στις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο), ο πληθυσμός εξαρτημένων ατόμων είναι λιγότερο ομοιογενής. Για παράδειγμα, όσοι προσέρχονται ζητώντας βοήθεια για απεξάρτηση απ’ το αλκοόλ ξεκινούν την κατανάλωση λίγο μετά τα 20 και συνεχίζουν ως τα 40 τους χρόνια πριν ζητήσουν βοήθεια.
Το Κέντρο «Σχεδία»
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας αναφέρθηκε σε πανελλήνια έρευνα που αφορά στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές, η οποία διενεργήθηκε το 2015.
Με βάση αυτήν, ενθαρρυντικό εύρημα είναι η στασιμότητα που παρατηρείται στα ποσοστά 16χρονων οι οποίοι αναφέρουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, με την κάνναβη πάντως να παραμένει η πιο… δημοφιλής! Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όλο και πιο πολλοί νέοι καταφεύγουν σε ηρεμιστικές και υπνωτικές ουσίες, ενώ αρκετά (ποσοστό 2,5%) είναι τα 16χρονα παιδιά που αναφέρουν χρήση καινούριων συνθετικών ουσιών τις οποίες προμηθεύονται από το διαδίκτυο, καθώς διαφημίζονται ως μη παράνομες και ακίνδυνες!
Νέες εξαρτήσεις…
Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η μείωση στα ποσοστά των 16χρονων μαθητών που καπνίζουν, όπως και αντίστοιχα όσων καταναλώνουν αλκοόλ. Ωστόσο, τρεις νέες εξαρτήσεις κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους και είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν έντονα και στο μέλλον την ελληνική κοινωνία.
Η πρώτη είναι το διαδίκτυο, στο οποίο δύο στους τρεις μαθητές παραδέχονται ότι μπαίνουν και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Η δεύτερη είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα αγόρια να ασχολούνται περισσότερο. Τέλος, ο διαδικτυακός τζόγος λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με έναν στους επτά μαθητές να δηλώνει πως παίζει ή στοιχηματίζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα!
Οι δράσεις
Όσον αφορά στις δράσεις που έγιναν από τη «Σχεδία» την περσινή χρονιά, όπως είπε χθες ο κ. Κούτρας, το επιστημονικό προσωπικό της έκανε παρεμβάσεις σχετικές με την πρόληψη σε 26 σχολεία και συνολικά 1.313 μαθητές, 14 ομιλίες σε 460 γονείς, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς αλλά και φοιτητές, ενώ συγκρότησε έξι ομάδες γονέων με συμμετοχή 80 ατόμων. Παράλληλα, έγιναν 1.085 συνεδρίες με 79 χρήστες, εκ των οποίων οι 52 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου