Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η επιβίωση της Κυβέρνησης εξαρτάται απ’ τον έλεγχό του Έναν… δικό του Δημόσιο Τομέα φιλοδοξεί να «χτίσει» ο Τσίπρας!


➦ Σε «κινητικότητα» ξανά οι υπάλληλοι, αλλάζουν τα οργανογράμματα στα υπουργεία • Έκθεση με τα «πραγματικά μεγέθη» της Δημ. Διοίκησης…



• Ευσεβή πόθο κάθε κυβέρνησης μέχρι σήμερα αποτελεί ο έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διασφαλίζει την επιβίωση και τη σταθερότητά της. Αυτό γιατί το Δημόσιο χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους του αποτελεί μία τεράστια «δεξαμενή» ψήφων που έχει τη δυνατότητα να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις, αλλά και το πλέον πρόσφορο πεδίο τακτοποίησης των «δικών μας παιδιών»!
Από τον κανόνα δεν αποτελεί εξαίρεση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία φιλοδοξεί ως τις αρχές του 2017 να ολοκληρώσει το «χτίσιμο» του δικού της κράτους, δηλαδή ένα νέο Δημόσιο που θα λειτουργεί σύμφωνα με το όραμα και τις επιταγές της Κυβέρνησης, ώστε να αποτελέσει βασικό «μοχλό» στήριξής της. Τα «υλικά» για το έργο αυτό είναι το νέο πλαίσιο «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, η μετεκπαίδευση του προσωπικού και οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών που είναι ούτως ή άλλως επιβαλλόμενες από το νέο μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό και για να δικαιολογήσει τις επικείμενες αλλαγές, χθες το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε έκθεση με τα «πραγματικά μεγέθη» του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα.

Η «κινητικότητα»
Την «κινητικότητα» των δημοσίων υπαλλήλων που εμπνεύστηκε και πρώτη εφάρμοσε η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σκοπεύει να βάλει ξανά μπρος η σημερινή Κυβέρνηση, με διαφορετικούς όμως όρους. Η αποτελεσματικότητά της θα φανεί στην πράξη.
Το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την «κινητικότητα», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχρεωτικές μετακινήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας και, ακόμη κι αν διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό, θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και στη συνέχεια μετακίνησης μέσα στα όρια του Δήμου που εργάζεται ο υπάλληλος.
Παράλληλα, προετοιμάζονται ριζικές αλλαγές με συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου, με στόχο την διευκόλυνση της «κινητικότητας» μεταξύ των Υπηρεσιών.

Νέα οργανογράμματα
Στο μεταξύ, ήδη ο αναπλ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης έχει αποστείλει στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων οδηγίες για τη διαμόρφωση των νέων οργανισμών σ’ αυτά, στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους εποπτευόμενους φορείς, με στόχο έως τα τέλη του 2016 να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα. Το υπουργείο θέλει να έχει πλήρη εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό και τις δομές που έχουν κενά ώστε από τις αρχές του 2017 να ξεκινήσει η εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας για την κάλυψή τους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου χωρίς, όμως, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Βερναρδάκης, απολύσεις, αλλά με αποσπάσεις και μετατάξεις μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες οι οποίοι θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.

Κράτος… επιτελικό!
Στόχος της Κυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Έθνους», είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες.
Η αρχή έγινε με την εγκύκλιο Χουλιαράκη που αποκάλυψε η «aftodioikisi.gr», με την οποία αλλάζουν οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ) με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου στις Οικονομικές Υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων.

Οι βασικοί άξονες
Συνοψίζοντας, σύμφωνα με την επιστολή Βερναρδάκη προς τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων, οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πλήρη καταγραφή των υπηρεσιών, δομών και φορέων (νομικών προσώπων) και του έργου που αποδίδουν, την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση χωρίς απολύσεις προσωπικού, την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, το «φρένο» στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ, αλλά και τη σύσταση μιας δομής σχεδιασμού παρακολούθησης και διαμόρφωσης πολιτικής σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παραμείνουν οι επιτελικές αρμοδιότητες στα υπουργεία.

Δημόσιο σε αριθμούς
Έκθεση παρουσίασε χθες το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ως στόχο έχει, «την κατάρριψη των μύθων και την αποκατάσταση της αλήθειας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, με την παράθεση στοιχείων, για τα «πραγματικά μεγέθη» του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα, σε ό,τι αφορά τη μισθολογική και συνταξιοδοτική δαπάνη, την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Στο πρώτο κεφάλαιο, για τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο Τομέα, αναλύεται το ύψος αυτής το οποίο ανέρχεται στα 15,8 δις ευρώ ή 9,0% του ΑΕΠ, το 2015, ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται τα στοιχεία που έχει συλλέξει βάσει κοινών και ομοιογενών κριτηρίων ο ΟΟΣΑ, με βάση τα οποία η απασχόληση στον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και τις αντίστοιχες τιμές των περισσότερων Ευρωπαϊκών χωρών.
Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο, τεκμηριώνεται το ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με απολύσεις και μείωση του Δημοσίου, καθώς η μείωση μισθών και απασχόλησης κατά 30% στον Δημόσιο Τομέα μετακυλύεται σε ολόκληρη την κοινωνία, αποδυναμώνει το ασφαλιστικό σύστημα και επηρεάζει καταλυτικά τον ιδιωτικό τομέα μεταφραζόμενο ως μείωση της κατανάλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου