Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Όπως προειδοποιούν οι Ελληνικές Γαλακτοβιομηχανίες Χάνεται η ταυτότητα της φέτας στις ξένες αγορές


➦ Τεράστιο πλήγμα για την κτηνοτροφία και την οικονομία της Ηπείρου
➦ Στο μέλλον παραπέμπει την προστασία της το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης



• Αρνητικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις για την προστασία της φέτας ως Π.Ο.Π., με βάση την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Νότιας Αφρικής.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων κάνει λόγο για «σκανδαλώδη» συμφωνία, με αποδοχή της μάλιστα από την Ελληνική Κυβέρνηση! Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε χθες ότι η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιηθεί προς το παρόν, αλλά κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου θα αρχίσει διαδικασία αναθεώρησής της!
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς ήδη έχει συνταχθεί αντίστοιχη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά και στην πράξη ανοίγει πλέον ο δρόμος και για άλλες, που θα οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος προστασίας της Ελληνικής φέτας.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο Σύνδεσμός Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕ­ΒΓΑΠ), «το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε».

Στην Ήπειρο
Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας στην Ήπειρο, καθώς στα γεωγραφικά της όρια δραστηριοποιούνται αρκετές μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν όχι μόνο ποιοτική φέτα, αλλά αυξάνουν συνεχώς τις εξαγωγές τους είτε προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε προς άλλες αγορές.
Με δεδομένη μάλιστα την καθίζηση της εσωτερικής αγοράς, οι εξαγωγές είναι εκείνες που στηρίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων που με τη σειρά τους διατηρούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τις τιμές του γάλακτος.
«Σε περίπτωση που αρθεί η προστασία της φέτας, η πρώτη περιοχή που θα πληγεί είναι η Ήπειρος και το βάθος των επιπτώσεων δεν μπορεί ακόμη να κατανοηθεί από τους αρμόδιους» έλεγε χθες στον «Π.Λ.» κτηνοτρόφος των Ιωαννίνων. «Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό, όπως όλοι οι άλλοι αγρότες υφίστανται τρομακτική οικονομική πίεση, από τις αλλαγές στη φορολογία, τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών κλπ, αλλά και είναι αντιμέτωποι με τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες» κατέληξε.

Ενημερώθηκε και ο Αλ. Τσίπρας
Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ».
Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Με δεδομένο, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αρμόδιος Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο - δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:
• Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
• Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
• Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
• Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου