Πανστρατιά για την ανάπτυξη κήρυξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη (16/6) στην εκδήλωση “Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση”, στο μουσείο της Ακρόπολης καθώς όπως είπε, “στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η Ανάπτυξη και όλες οι
κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται σε ένα στρατηγικό στόχο: Στην προώθηση της Δίκαιης Ανάπτυξης”.
Ο Τσίπρας σημείωσε ότι “δίκαιη Ανάπτυξη, είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις” και πρόσθεσε ότι είναι “χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα”.
Για εκείνους, είπε ο Πρωθυπουργός, πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Αντίθετα, τόνισε, για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται γύρω από την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας που, όπως είπε, μειώνεται σταδιακά και επέμεινε στον καίριο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και για δεύτερη συνεχόμενη φορά καταφέρνουμε ν’ αυξήσουμε το ΠΔΕ κατά 250 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, η κυβέρνηση εστιάζει “σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας”.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα “κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς”.
Συνεχίζοντας τις αναφορές του σε ζητήματα ανάπτυξης, ο Τσίπρας έκανε λόγο για όραμα της κυβέρνησης για “δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή βιώσιμη και δημοκρατική”:
-“Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους”.
-“Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή”.
“Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων”, υπερθεμάτισε ο Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, η επικείμενη επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον χαρακτήρισε “τομή” και τον περιέγραψε ως “προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού”.
Όπως εξήγησε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος:
-Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό
-Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση
-Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.
-Ενισχύει πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση.
-Απλοποιεί διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.
Επιπλέον, προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισ. και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ,
Εξάλλου, αναφερόμενος στο πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI), είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής -και επωφελούς για το Δημόσιο- εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα.
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό:
1. Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
2. Πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.
3. Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού, καθώς και στην ανάγκη ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής.
“Παραλάβαμε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών”, επεσήμανε.
Στάθηκε επίσης στην ενεργοποίηση της διυπουργικής επιτροπής μεγάλων έργων και έκανε λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των εργασιών σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητοδρόμων.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι πέντε οδικοί άξονες (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Μαλιακός – Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και έως το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες σε τέσσερις σταθμούς και δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας εντός του καλοκαιριού.
“Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020”, συμπλήρωσε.
Ο Τσίπρας περιέγραψε και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέα έργα.
Χαρακτήρισε “έργο πνοής” τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και προανήγγειλε τη δημοπράτηση εντός του 2016 του πρώτου τμήματος (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) της Γραμμής, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, είπε ότι στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, ενώ σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικός Άξονας Κρήτης, προανήγγειλε τη διενέργεια Στρατηγικής Μελέτης από πόρους του ΕΣΠΑ, με σκοπό τη διατύπωση σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο ενός σχεδίου για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα – Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 15 λεπτά.
Αναφέρθηκε στην επέκταση του τραμ προς το Κερατσίνι, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Συμπλήρωσε ότι σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της λεγόμενης “περιοχής Λιπασμάτων”, που πέρασε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, “θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής”.
Για το τμήμα “Λαμία – Ξυνιάδα” του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65, ανέφερε ότι ξκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σε ό,τι αφορά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.
Πρόσθεσε ότι το έργο ύψους 475 εκατομμυρίων θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αναφερόμενος σε έργα στον τομέα της ενέργειας, ο Τσίπρας είπε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη την Β. Ελλάδα.
Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.
Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες.
“Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας το “όραμα της δίκαιης ανάπτυξης”, ο Τσίπρας σημείωσε ότι εμπεριέχει τη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή όλου εκείνου του δυναμικού που βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της ανεργίας και έκανε λόγο για δρομολογημένα έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισ. μέσα την επόμενη πενταετία.
Είπε επίσης ότι 6,75 δισ. θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021.
“Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε το 2021, η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.
“Η Ελλάδα του σήμερα γίνεται συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου