- Έντονη απογοήτευση στην Ελληνική Μειονότητα, πανηγυρίζουν και προκαλούν και πάλι οι «Τσάμηδες»
- Μ. Σπυράκη: Να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της Αλβανίας
• Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα ολοκληρώθηκε χθες, με την Ελλάδα – δυστυχώς- να μετρά μόνο «ζημιές» σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας.
Η λύση- πακέτο που «διαφήμιζε» η Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε καν… συγκίνησε την Αλβανική πλευρά. Τα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα παρέμειναν στο «ράφι» και οι «Τσάμηδες» με την απροκάλυπτη στήριξη της Αλβανικής Κυβέρνησης κατάφεραν να επισκιάσουν την επίσκεψη Κοτζιά και να βάλουν πλέον για τα καλά στην ατζέντα των Αλβανικών διεκδικήσεων τις ανιστόρητες επιδιώξεις τους!
Το αποτέλεσμα ήταν λίγο- πολύ προδιαγεγραμμένο, κρίνοντας από τα όσα προηγήθηκαν της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, με την οξύτητα που καλλιεργήθηκε από την Αλβανική Κυβέρνηση, που συνειδητά οδηγούσε σε εκ των προτέρων αποτυχία τις συνομιλίες. Η απορία είναι ασφαλώς γιατί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν ανέβαλε την επίσκεψή του στα Τίρανα, στέλνοντας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά ακόμη και χθες επέδειξε μια πρωτοφανή υποχωρητικότητα φτάνοντας στο σημείο να μην υιοθετήσει την αυστηρή δήλωση του Υπουργείου του για τις δηλώσεις Ράμα σχετικά με το δήθεν Τσάμικο ζήτημα.
Δικαιολογίες για το… λάθος
«Αν προτείνω κάτι και στην άλλη πλευρά υπάρχουν αντιδράσεις, άρα πρέπει να αντιδράσω και εγώ πιο σφόδρα, αντί να επιμείνω στις προτάσεις μου, είναι λάθος», δικαιολογήθηκε σε συζήτηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Το ζήτημα ωστόσο που δεν έχει αντιληφθεί ο Υπουργός και συνολικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, είναι ότι με τη συνεχή υποχωρητικότητα, την επίδειξη μονομερούς καλής θέλησης και τη μη υπεράσπιση εθνικών κεκτημένων, φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε κανένα κράτος ουσιαστικά σύμμαχό μας στα Βαλκάνια.
Στην περίπτωση μάλιστα της Αλβανίας, η Ελλάδα που στηρίζει την οικονομία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, θα έπρεπε να είναι πιο επίμονη ως προς την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, κάτι που όμως προϋποθέτει πείρα, γνώση για βασικές ιστορικές πτυχές του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος και να μην επηρεάζεται- τουλάχιστον σε εθνικά θέματα – από ιδεοληψίες.
Νέες υποχωρήσεις
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, επιχείρησε μάλιστα να εξισώσει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, που κινούνται ακόμη και κάτω των όσων προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες με τις Αλβανικές προκλήσεις: Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να φύγουν οι αρνητικές αναφορές που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια! Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι «διαγράφοντας» την Ελληνική Ιστορία και Γεωγραφία, ανοίγει την πόρτα στη «νομιμοποίηση» των Αλβανικών αλυτρωτικών αναφορών και των ανιστόρητων ισχυρισμών.
Στο «ράφι» η Μειονότητα
Από την ατζέντα των συζητήσεων και των δηλώσεων που έγιναν, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, τις καταπατήσεις των περιουσιών τους, την υφαλοκρηπίδα, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, την εγκληματικότητα, τα οποία εντάχθηκαν στο μέλλον και στα … ευχολόγια. Ο κ. Κοτζιάς ακόμη και στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που είναι ο «ενορχηστρωτής» της έντασης που προκαλείται με τους Τσάμηδες, της τόνωσης του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού, απέφυγε να θέσει ευθέως την Αλβανική Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της.
Μίλησαν για την ΠΓΔΜ!
Ο Έντι Ράμα, εφαρμόζοντας την τακτική «μαστίγιο και καρότο», έδωσε υπόσχεση (!) στον Ν. Κοτζιά ότι θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών!
Κατά την συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στο ΑΠΕ, διεξήχθη μία συζήτηση σε καλό κλίμα που αφορούσε εκτός από τα διμερή θέματα και το μέλλον των χωρών μας και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπως και την κατάσταση στη βόρεια γείτονά μας, την ΠΓΔΜ! Περί των θεμάτων που «καίνε» την Ελλάδα και την Ελληνική Μειονότητα, ούτε λόγος να γίνεται…
Στο Ευρωκοινοβούλιο
Η ανοχή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στις Αλβανικές προκλήσεις, θα απασχολήσει το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία επισημαίνει κάτι που ίσως και ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να είχε πρώτο στην ατζέντα του στις συνομιλίες με τους Αλβανούς Κυβερνητικούς παράγοντες: Η Αλβανία λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 649, 4 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. «Κατά πόσο συνάδει η ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδος από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αλβανίας με το πνεύμα καλής γειτονίας που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.», ρωτά η Ευρωβουλευτής, η οποία αναφέρεται αναλυτικά στις προκλήσεις των Τσάμηδων, αλλά και στην ομιλία του ίδιου του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, μία ημέρα προ της επίσκεψης Κοτζιά στα Τίρανα.
Παραληρεί ο Ιντρίζι
Για τις χθεσινές, νέες προκλήσεις των Τσάμηδων, τις δηλώσεις Κοτζιά και την «ξεχασμένη» Ελληνική Μειονότητα, ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Βαγγέλης Παπαχρήστος αναφέρει σχετικά:
Τη δεύτερη μέρα (χθες δηλαδή) καθώς ο κ. Κοτζιάς συνέχιζε τις συναντήσεις του στην αλβανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος των Τσάμηδων ήταν καλεσμένος στην κρατική Ραδιοτηλεόραση. Καυτερές οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου, δηλητηριώδεις οι απαντήσεις του Ιντρίζι. «Εμείς δεν θ’ αφήσουμε ποτέ να αναγερθούν κοιμητήρια των Ελλήνων φαντάρων στο χώρο μας, προτού ανεγερθεί νεκροταφείο των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε πως οι Έλληνες στρατιώτες ήρθαν στη χώρα μας ως κατακτητές, αφού πάτησαν τα σύνορα και μπήκαν στο αλβανικό έδαφος. Δεν έχουμε εδαφικές απαιτήσεις αλλά η συζήτηση των συνόρων ν’ αρχίσει από την ξηρά και μετά έχουν σειρά τα συνοριακά ύδατα».
Ε, αυτό παραπάει. Ας μάθει και λίγο ιστορία, ο ανιστόρητος αυτός πρόεδρος.
Οι δύο πολιτικές
Βρισκόμενος ανάμεσα στη μέγγενη των πιέσεων από όλες τις πλευρές και από όλους τους αλβανικούς φορείς, ο κ. Κοτζιάς μαλάκωσε τη στάση του. Αρνήθηκε, σαν ο μαθητής Πέτρος τον δάσκαλό του Ιησού, την δήλωση του δικού του Υπουργείου σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ε. Ράμα για το τσάμικο και την εμπόλεμη κατάσταση: «Εγώ δεν έκανα καμία δήλωση, και με καλή ερμηνεία ακόμα. Είναι μια άποψη που γράφεται από κύκλος του Υπουργείου των Εξωτερικών. Εγώ την μοναδική δήλωση που έκανα είναι ότι την Αλβανία την θέλουμε στην ΕΕ, θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε και όσο αυτή επιθυμεί και τίποτε παραπάνω. Σκέφτομαι πως, ως δημοσιογράφος, να εκφραστώ σε ακαδημαϊκή μορφή Ντιτμίρ, είναι άλλο πράγμα η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, άλλη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κι άλλο των κύκλων του Υπουργείου. Έχει διαφορά το βάρος που γίνεται και από ποιον γίνεται!!!».
Μια δήλωση που αφενός μεν ξάφνιασε και τους ίδιους τους Αλβανούς, αφετέρου ο κ. Κοτζιάς έδειξε την κατάντια στο Υπουργείο του ή υπέκυψε και θέλησε να μαλακώσει την κατάσταση.
Ο παραλληλισμός
Καμία αναφορά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, για τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινώς με το περιουσιακό, το εκπαιδευτικό, το δημογραφικό, την ασφάλεια και την τάξη στο χώρο. Μάλιστα η αλβανική πλευρά πολλές φορές μιλάει για πλήρη δικαιώματα της Μειονότητας (έτσι την αποκαλεί) και ζητά το ίδιο και για τους μετανάστες στην Ελλάδα. Έχουμε τονίσει και σε άλλα μας γραπτά πως δεν υπάρχει ένας τέτοιος παραλληλισμός και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνεται η ανάλογη σύγκριση. Η Μειονότητα κατοικεί σε αυτό το χώρο από χιλιετίες, είναι μια Εθνική Ελληνική Μειονότητα που προστατεύεται από Διεθνείς Συμβάσεις, εκκρεμεί ένα Πρωτόκολλο, έχει εγκριθεί Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 23 Ιουλίου 1993 για Πολιτισμική και Θρησκευτική Αυτονομία της Ελληνόφωνης Μειονότητας στην Αλβανία κ.ά.
Τα εύσημα των Τσάμηδων
Πάντως, βγάζοντας σε πρώτο πλάνο το «τσάμικο», οι αλβανικές αρχές θέλουν να καλύψουν όλα τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν και ιδίως τα θέματα και προβλήματα που αφορούν την Ελληνική Κοινότητα. Ποιος βγήκε κερδισμένος, τελικά, από την αναμέτρηση αυτή; Πάντως ο Σύλλογος Τσαμουριά, όπως γράφει ο αλβανικός τύπος, ευχαριστεί τον κ. Μπουσιάτι για την αξιοπρεπή στάση του στο «τσάμικο» θέμα. Αυτή, συνεχίζει, είναι μια αξιοπρεπής στάση για όλο το αλβανικό έθνος.
Ας τα βλέπει η Αθήνα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου