Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ελλάδα οδεύει προς την πλήρη οικονομική κατάρρευση, καθώς αγωνίζεται να αποπληρώσει μία σημαντική δόση του διεθνούς πακέτου διάσωσης που της έχει παρασχεθεί.
Όπως προβλέπει σε έρευνά του το Eurasia Group, την οποία παρουσιάζει η Daily Express, η
μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως σε θέματα συμβουλευτικής πολιτικού κινδύνου, η χώρα θααντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική αναταραχή μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η Ελλάδα, η οποία έχει βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης, εξακολουθεί να αγωνίζεται, και σε μεγάλο βαθμό να αποτυγχάνει, για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Πέρυσι έμοιαζε πιθανό να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε., προτού υπάρξουν μια σειρά κινήσεων διάσωσης για να κρατηθεί η χώρα στη «ζωή».
Ωστόσο, οι οικονομικοί αναλυτές του Eurasia Group προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον, καθώς τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα προτού καλυτερεύσουν για τη χώρα της Μεσογείου.
Μια ανακοίνωση της Eurasia Group λέει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης».
Η επόμενη ένεση μετρητών, ύψους 7,5 δισ. ευρώ καλύπτει μόλις τα 7,2 δισ. ευρώ που αφορούν τις πληρωμές χρεών που οφείλονται από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ελάχιστα χρήματα για να στηριχθεί πραγματικά η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Η εταιρία προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αυτό το έτος ύψους 3,5%.
Πέραν από τα οικονομικά προβλήματα, η αναταραχή είναι πιθανό να θέσει υπό αμφισβήτηση την κυβέρνηση, με έναν ανασχηματισμό να σχεδιάζεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή κυβέρνηση που εξελέγη τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, είναι πιθανό να ξεκολλήσει όσον αφορά την προσπάθεια να προχωρήσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Η Eurasia σημειώνει ότι αυτά περιλαμβάνουν:
«Αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη συλλογική δράση και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνδικάτων.
Όλα αυτά θα απειλήσουν τις προνομιακές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα συνδικάτα».
Όποια και αν είναι η συμφωνία που θα προκύψει από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, το συλλογικό όργανο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι είναι «απίθανο να βοηθήσει την πραγματική οικονομία».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τους πιστωτές της χώρας να προσπαθήσουμε και να επανασχεδιάσουν βασικά μέρη της συμφωνίας διάσωσης, μειώνοντας το στόχο για το πλεόνασμα από το 3,5% στο 2%.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσιονομικό πλεόνασμα «μη ρεαλιστικούς και κοινωνικά ανέφικτους».
Ο Mujtaba Rahman, του Eurasia Group, συμφώνησε, λέγοντας ότι το 3,5% «πιθανότατα δεν είναι εφικτό».
Οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσίπρας έχουν έρθει στο παρελθόν σε σύγκρουση σχετικά με τα οικονομικά της Ελλάδας, με τον διοικητή της ΤτΕ να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι κατευθύνεται προς μία «ανεξέλεγκτη κρίση», καθώς ο δεύτερος πέρυσι έπαιξε «κορώνα-γράμματα» με το Grexit να αποτελεί μία σημαντική πιθανότητα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το Μάιο μέσω του κοινοβουλίου ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις φόρων.
Και ο Rahman καταλήγει:
«Η προθυμία και η ικανότητα των Ελλήνων να πληρώσουν αυτούς τους επιπλέον φόρους θα είναι περιορισμένη.
Η λιτότητα έχει φθάσει σε σημείο ρήξης στην Ελλάδα».
bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου