Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Η στραβά πάει η ΕΛΣΤΑΤ, ή στραβά αρμενίζουμε...




Όταν πριν από δύο μήνες, η ΕΛΣΤΑΤ είχε δημοσιεύσει τις προσωρινές εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2017, που εκτιμούσαν ότι...
η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριακής ύφεσης, ο αρχηγός της ΝΔ,Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, είχε κάνει λόγο για «στοιχεία που επιβεβαίωναν την πολιτική της ΝΔ και το αίτημα των εκλογών».

Γιατί, εξηγούσε, καταρρίπτονταν «όχι μόνο οι αυταπάτες, αλλά και οι απάτες της κυβέρνησης», και δικαιώνονταν οι «αναφορές που βασίζονταν στην πραγματική εικόνα της αγοράς και δεν αποτελούσαν κάποια, αόριστη, αντιπολιτευτική καταστροφολογία». Φυσικά, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, έγινε πρώτο θέμα στα ιδιωτικά κανάλια και πρωτοσέλιδος τίτλος στα φιλικά,προς την Πειραιώς, φύλλα.

Προχθές, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα οριστικά της στοιχεία που δείχνουν ανάπτυξη έστω και οριακή, της τάξης του 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αίφνης, η ΝΔ, τα ιδιωτικά κανάλια και τα φιλικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα ενημέρωσης, είτε στον Τύπο είτε στο διαδίκτυο, έπαθαν μαζική αφωνία.

Η ΝΔ σχολίασε τα νέα δεδομένα μόλις σήμερα και πάλι μόνο αφού είχε προηγηθεί η πρωθυπουργική ανάρτηση http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-koynane-daxtylo-ekeinoi-poy-ebalan-to... στο facebook, όπου τονιζόταν ακριβώς αυτή η ανακολουθία. Παρόλα αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ανεπίδεκτη μαθήσεως, ισχυριζόμενη ότι τα περί ανάπτυξης, ακόμη και όταν υποστηρίζονται βάσιμα από την ΕΛΣΤΑΤ, αποτελούν «πρωθυπουργικές φαντασίες για ευημερία και ανάπτυξη» και ότι ο πρωθυπουργός «ζει σε μια άλλη πραγματικότητα».

Προφανώς έχουν αποφασίσει στην οδό Πειραιώς ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αξιόπιστα και τεκμηριώνουν την «πραγματική εικόνα της αγοράς», μόνο όταν επαληθεύουν την αντιπολιτευτική της τακτική. Κανονικά, θα έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα αν «στραβά πάει η ΕΛΣΤΑΤ, ή στραβά αρμενίζουμε».

Από την άλλη πλευρά, η οριακή ανάπτυξη στους αριθμούς δεν σημαίνει καθόλου ότι άρχισαν να ευημερούν και οι άνθρωποι. Η οικονομία θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί περισσότερο αν η αξιολόγηση δεν είχε τόσο καθυστερήσει, με βασική ευθύνη των δανειστών. Οι τελευταίοι, που είχαν επίσης χρησιμοποιήσει τις προσωρινές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσουν την σκληρή στάση τους, καλούνται τώρα να δώσουν μια ευκαιρία στην ελληνική οικονομία...




tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου