Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ "ΑΠΙΣΤΙΑ" ο Αβραμόπουλος! ΑΠΑΤΗ ("αξίας" 12 εκ.€) ήταν η ...πανδημία γρίπης




Μία παλιά δικογραφία που ανασύρθηκε από το αρχείο και αφορούσε την προμήθεια των 

αντιγριπικών εμβολίων (πανδημικών εμβολίων) επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου καθώς και μία νέα που σχηματίστηκε μετά από καταγγελία του Ε.Ο.Φ προς το υπουργείο Υγείας,
στις 20 Ιανουαρίου του 2017 για αδιάθετες τεράστιες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων στις εγκαταστάσεις του ΥΦΕΤ, έστειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή.

Η διαβίβασή τους έγινε υπό το φως των εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis. 


Ειδικότερα, η νέα δικογραφία που είχε σχηματιστεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, περιλαμβάνει πόρισμα από το Σώμα ελεγκτών υγείας (ΣΕΥΠ),το οποίο της παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, και καταλήγει στο ότι ουδέποτε προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας την περίοδο 2006-2011. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η παραγγελία τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντι-ιικών σκευασμάτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και ουδόλως έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, η οποία όμως δεν υπήρχε.

Και το βασικότερο, κατά τους ελεγκτές, είναι ότι δεν προβλέφθηκε στην σχετική σύμβαση η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις αποθήκες.

Ως εκ τούτου, το ΣΕΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις , ενώ αξιοσημείωτο θεωρείται ότι ουδέποτε διενεργήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού ο Ε.Ο.Φ δεν απέστειλε τους σχετικούς φακέλους. Σύμφωνα με την έκθεση, η ζημία που συντελέστηκε στα δημόσια ταμεία από την αγορά των αντι-ιικών φαρμάκων την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12.000.000 ευρώ.

Η επίμαχη δικογραφία παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μαζί με εκείνη που ανασύρθηκε από το αρχείο διαβιβάστηκαν αμελλητί στη βουλή καθώς οι προμήθειες έγιναν επί υπουργίας Δημήτρη Αμβραμόπουλου, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου