Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ





Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι άνοιξε τις "πύλες" του, στο ξενοδοχείο Du Lac των Ιωαννίνων το 1ο 



Πανηπειρωτικό Forum προώθησης των τοπικών προϊόντων σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, χώρους εστίασης και διανομής της Ηπείρου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό της Ηπείρου να συνδυάσει τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή. "Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται στα σπάργανα", τόνισε ο Περιφερειάρχης για να προσθέσει ότι αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με τη συνεργασία των τεσσάρων επιμελητηρίων της Ηπείρου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κ.α. Εξήγησε επίσης ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε πρώτη η Περιφέρεια Κρήτης με θετικά αποτελέσματα. Τόνισε επίσης ότι στη σκέψη της Περιφέρειας είναι να δημιουργηθεί όχι μόνιμο εκθετήριο, αλλά και πωλητήριο αγροτικών προϊόντων. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο 1ο Πανηπειρωτικό Forum.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ 1ο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Αγαπητοί Φίλοι 
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή στην μακρόχρονη πλέον προσπάθειά μας να συνδέσουμε επωφελώς και  λειτουργικά τους δυο αναπτυξιακούς πυλώνες της Ηπείρου τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. 
Καταρχήν, μιας και είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ όλοι μαζί, να σας πω τα ευχάριστα νέα.
Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το 2017 χάρη στις σημαντικές προσπάθειες του Περιφερειάρχη μας, μπήκε στον τουριστικό χάρτη, καθώς συνδέθηκε με  την Κοπεγχάγη κατά τη θερινή περίοδο 2017 και το 2018 εκτός από την Κοπεγχάγη θα συνδεθεί και με τη Στοκχόλμη.
Μείζονος σημασίας είναι επίσης η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κύπρο που ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2018 με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις για τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες θα αυξηθούν σε 4 τους θερινούς και προβλέπονται και πολλές άλλες πτήσεις.
Στο αεροδρόμιο του Ακτίου, ήρθαν καινούριες αγορές. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από την περσινή. Είχαμε 20% αύξηση, η οποία είναι υπερδιπλάσια από τη μέση αύξηση της Ελλάδας. 
Για το 2018 με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε από το αεροδρόμιο του Ακτίου, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Συγκεκριμένα περισσότερα από 850 επιπλέον αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ακτίου το 2018 που σημαίνει 37% αύξηση σε αφίξεις αεροπλάνων που θα φέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν έχουμε εισπράξει τα οφέλη από τις υποδομές, δηλ. την Ιόνια Οδό, τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου του Ακτίου και του αεροδρομίου των Ιωαννίνων.
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα την τελευταία πενταετία είχαμε αύξηση 25% στις εξαγωγές και από αυτή το 75% ήταν στον αγροδιατροφικό τομέα.
Πιστεύουμε, ότι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουρισμό θα συνεισφέρει σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας
Όλοι έχουμε αντιληφθεί, όχι μόνο ως επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και ως επισκέπτες οι ίδιοι διαφόρων τόπων, ότι η γαστρονομία αποτελεί μια καθοριστική διάσταση της τουριστικής εμπειρίας. Τα φαγητά, τα ποτά, οι γεύσεις και οι μυρωδιές,  μεμονωμένες ή συνδυασμένες με το πλαίσιο μέσα στο οποίο βιώνονται, πχ η παρέα, οι φίλοι, η οικογένεια, το γεωγραφικό σημείο, όχι μόνο καθορίζουν το βίωμά μας στον τόπο αυτό, αλλά, σύμφωνα και με έρευνες, αποτελούν την πιο ισχυρή ανάμνηση από αυτόν. Σφραγίζουν ανεξίτηλα  τη μνήμη μας. 
Θέλουμε πάρα πολύ να εμπλουτίσουμε και να συνδέσουμε άρρηκτα την εμπειρία του επισκέπτη της Ηπείρου με την Ηπειρώτικη γαστρονομία και τα τοπικά μας προϊόντα. 
Γιατί;
Καταρχήν γιατί τα προϊόντα και η γαστρονομία της Ηπείρου είναι μοναδικά. Έχουμε μια τεράστια παράδοση μαγειρικής, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, αγνές, ανόθευτες πρώτες ύλες, σπάνιες γεύσεις.  Πιστεύω, ότι μόνο τότε η εμπειρία του επισκέπτη είναι πλήρης, όταν εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της Ηπείρου γευτεί και τις γαστρονομικές απολαύσεις που του επιφυλάσσουμε.
Για το σκοπό αυτό, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, προσδιορίσαμε ως πρωταρχικό πυλώνα των στόχων που θέσαμε, την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και τη λειτουργική ενσωμάτωσή της στην εμπειρία της επίσκεψης στην Ήπειρο. Το Ελληνικό πρωινό της Ηπείρου, που χρόνια τώρα προωθούμε, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. 
Αντίστοιχα και η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο πλαίσιο της οποίας συνδέουμε την Τοπική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία δημιουργώντας τοπικό σύμφωνο ποιότητας «Αρχαία Θέατρα Ηπείρου» μεταξύ επιχειρήσεων του τουριστικού και του αγροδιατροφικού τομέα και  ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των συμμετεχόντων επιχειρήσεων.
Εξίσου και η οργάνωση γαστρονομικών εκδηλώσεων, το διαρκές πάντρεμα ενεργειών τουριστικής προβολής με τη γαστρονομία, τα τοπικά μας προϊόντα και τον πολιτισμό.
Όλοι ξέρετε ότι σε κάθε τουριστική έκθεση, σε κάθε εκδήλωση που συμμετέχει η Ήπειρος, πάντοτε είναι εκεί τα Ηπειρώτικα προϊόντα και επιπλέον εκτός από τις τουριστικές εκθέσεις, συμμετέχουμε και σε πάρα πολλές θεματικές εκθέσεις για τοπικά προϊόντα και τοπική γαστρονομία. 
Η σημερινή εκδήλωση, όπως καταλαβαίνετε, είναι στον πυρήνα αυτού του στόχου, δηλαδή της άρρηκτης σύνδεσης Ηπειρώτικης γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων με το προσφερόμενο αγαθό του τουρισμού στην Ήπειρο.
Είναι μείζον ζητούμενο, αναμφίβολα επωφελές για όλους, οι τουριστικές επιχειρήσεις, είτε είναι ξενοδοχεία, είτε χώροι εστίασης, να γίνουν ταυτόχρονα κέντρα προώθησης, δοκιμής και προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων.
Και αυτό δεν είναι κάτι καλό μόνο για τον επισκέπτη της Ηπείρου. Είναι καλό για όλους τους Ηπειρώτες και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. 
Εννοείται ότι η διεύρυνση της συνεργασίας ευνοεί τους παραγωγούς των τοπικών προϊόντων, καθώς θα μπορούν να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες στον τόπο τους. Εννοείται ότι αυτό θα ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις απασχόλησης στον τόπο μας.  Το χρήμα που θα γεννηθεί εδώ, θα επαναδιατεθεί εδώ, και θα ενισχύσει τις ντόπιες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς. Πολλοί νέοι που τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για αναζήτηση δουλειάς θα μπορούν να αποσχοληθούν στον τόπο τους.
Όμως θα υπάρξει μεγάλη ωφέλεια και στους επιχειρηματίες του τουρισμού. 
Γιατί; 
Διότι καταρχήν οι επισκέπτες θα είναι πιο ευχαριστημένοι, θα έχουν βιώσει μια πιο ολοκληρωμένη Ηπειρώτικη εμπειρία. 
Μα, αυτό δεν είναι ο στόχος μας;
 Να φύγουν από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις, για να ξανάρθουν και να φέρουν και  άλλους; Να αυξηθεί η ζήτηση της Ηπείρου ως προορισμός και να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος;  
Κάποιες φορές οι επιχειρηματίες αναγκάζονται  λόγω του κόστους, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο της κρίσης, να κάνουν άλλες γαστρονομικές επιλογές και να μην προτιμούν τα τοπικά προϊόντα. Θα ήθελα να σας προτρέψω να επιλέγετε τα τοπικά μας προϊόντα, ακόμα και όταν υπάρχει μια μικρή διαφορά κόστους. Διότι έτσι θα βελτιώσετε την ποιότητα των υπηρεσιών σας, τα χρήματά σας θα μείνουν στον τόπο,  συμπολίτες μας θα βρουν δουλειά, και τελικά θα επιστρέψει σε σας ως όφελος και θα δείτε αύξηση της ζήτησης. Επιμένω, πως ακόμη  και να υπάρχει μια μικρή διαφορά στην τιμή των τοπικών προϊόντων, το κέρδος θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο λόγω της ποιότητας και κυρίως λόγω του ότι δίνουμε αυτό που θέλουν οι επισκέπτες: 
Δηλαδή, να γευτούν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία.
Σήμερα, φέρνουμε σε επαφή τις τουριστικές επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Τουριστικά Καταλύματα, Χώρους Εστίασης και Δίκτυα Διανομής) με τους παραγωγούς και δημιουργούμε μια πλατφόρμα συνάντησης και δημιουργίας ευκαιριών συνεργασίας ανάμεσα στους δυο κλάδους, τον πρωτογενή τομέα και τις τουριστικές επιχειρήσεις, με το κύρος και την εγγύηση της Περιφέρειας. 
Ένας από τους στόχους έχει επιτευχθεί:
Καταφέραμε ήδη να είμαστε πρώτοι στο επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Πιστεύω ότι όλοι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τη σημερινή ευκαιρία και όλοι μαζί θα οδηγήσουμε την Ήπειρο στην επίτευξη του επόμενου στόχου: να γίνουμε ένας από τους πρώτους σε ζήτηση προορισμούς της Ελλάδας, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τη Διεθνή τουριστική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου