Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τα προβλήματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων επεσήμανε ο Περιφερειάρχης







Καίρια και ουσιαστικά ζητήματα για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πέντε 



μονάδων παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, έθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

« Εμείς είμαστε υπέρ της κατασκευής μονάδων βιοαερίου από όλους όσοι στην περιοχή μας έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σιγά σιγά ένας που έχει μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, θα πρέπει να έχει δίπλα και μια μονάδα βιοαερίου. Αλλά αυτά γίνονται με μελέτες για την κάθε μονάδα», υπογράμμισε σε σημείο των δηλώσεών του, εξηγώντας πως:

«Ειδικά για την περίπτωση των πέντε μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ., η Περιφέρεια ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά. Γιατί οι μελέτες ήταν πλημμελείς Γνωμοδοτούμε θετικά σε όσες μονάδες συνοδεύουν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή βιοαερίου, που βοηθούν υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες για να λύσουμε το θέμα των αποβλήτων στην περιοχή μας. Μας έχει απασχολήσει πολύ και στο παρελθόν το συγκεκριμένο ζήτημα».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα εξής συγκεκριμένα σημεία – ζητήματα σχετικά με ελλείψεις στις Μ.Π.Ε.:

Ø Η αδειοδότηση και λειτουργία πέντε ξεχωριστών μονάδων των 2 MW γίνεται για λόγους «κατάτμησης» και στοχευμένης αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ενώ για μια ενιαία μονάδα 10 MW θα έπρεπε να ληφθεί αδειοδότηση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Ø Υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση επί των Μ.Π.Ε. από το σύνολο των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων (Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας, Δήμος Ζίτσας, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, κλπ)

Ø Οι ποσότητες κτηνοτροφικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, δεν δικαιολογούν την κατασκευή πέντε μονάδων των 2 MW στην ΒΙ.ΠΕ. «Είχε ακουστεί- είπε ο κ. Καχριμάνης- ότι θα πάρουν απόβλητα από την εταιρεία «Νιτσιάκος». Μίλησα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος μου μετέφερε πως αν θα κάνουν – και θέλουν να κάνουν- μονάδα για τα δικά τους απόβλητα, θα την κάνουν σε άλλη περιοχή, και με βάση τη δυναμικότητά τους. Το ίδιο ειπώθηκε και από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. Αν εξαιρέσεις τις δύο αυτές μονάδες στην ΒΙ.ΠΕ., οι άλλες οι μικρότερες μονάδες είναι αλλού και κατόπιν αυτού δεν τίθεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει υλικό για να γίνει μονάδα».

Ø Στις Μ.Π.Ε. δεν προτείνεται κάποια επεξεργασία (τύπου βιολογικού καθαρισμού) των αποβλήτων, πριν την διάθεσή τους σε καλλιεργούμενες εκτάσεις

Ø Δεν καθορίζεται η απαιτούμενη έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων (δεν υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις ιδιοκτητών) για την διάθεση του υγρού λιπάσματος μετά την επεξεργασία στις μονάδες.

Ø Δεν προτείνονται μέτρα για τη μείωση των οσμών από την αποθήκευση και την επεξεργασία των αποβλήτων

Ø Δεν έχει εξασφαλιστεί η συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ

Ø Στη ΒΙ.ΠΕ. βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων με ορατό ζήτημα επιμόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς των κτηνοτροφικών αποβλήτων

«Οι μελέτες ήταν πλημμελέστατες και δεν είχαν τους κανόνες που έπρεπε για να έχουν θετική γνωμοδότηση. Τίθενται 195 γενικοί και ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να υπάρχουν τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας των μονάδων{..}. Ήμασταν όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ομόφωνα αρνητικοί στη γνωμοδότηση και έτσι ήταν η απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ήταν θετική η γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουν τα εχέγγυα και οι πέντε μονάδες να κατασκευαστούν στην ΒΙ.ΠΕ. Στο παρελθόν έχουν έρθει αντίστοιχα αιτήματα για άλλες περιοχές της Ηπείρου», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις που είχαν απασχολήσει τις

υπηρεσίες της Περιφέρειας στο παρελθόν, λέγοντας τα εξής: «Από μας σε κάθε περίπτωση είχε τεθεί πάντα η ερώτηση - παρά που δεν ήταν σε βιομηχανική περιοχή, αλλά ούτε και κατάτμηση μονάδων σε ίδιο τόπο- το ζήτημα της πρώτης ύλης. Και φαίνεται ότι όλες αυτές πήγαν στράφι. Γιατί προχωρώντας τα πράγματα και παίρνοντας αδειοδότηση οι κτηνοτροφικές μονάδες, θα αρχίσει η κάθε μια να θέλει να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Αυτά υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Αλλά γίνονται σωστά προγραμματισμένα. Ξέρουμε ότι αυτές οι εταιρείες έχουν κάνει υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος στην περιοχή των Γρεβενών, και έχουν ανταποκριθεί. Σε εμάς όμως ήταν πολύ πρόχειρη δουλειά και χωρίς πρώτη ύλη. Αν ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στη δικαστική διαδικασία του ζητήματος, θα κάνουμε και εμείς τις δικές μας ενέργειες».

Δήλωση του Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Περιφέρεια για την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην Πανεπιστημίου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ Καχριμάνης στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια για την αξιοποίηση του παλαιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί της οδού Δομπόλη. 

«Είδα χθες– είπε- να γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας με το βουλευτή Ιωαννίνων κ. Χρ. Μαντά. Θεωρώ ότι για λόγους ηθικής τάξης και σεβόμενοι την πλειοψηφία των Ηπειρωτών, για αυτό το θέμα έπρεπε πρώτα να καλέσουν την Περιφέρεια Ηπείρου που ενδιαφέρεται και το απέδειξε στο παρελθόν και μετά να κάνουν τις οποιεσδήποτε συζητήσεις, είτε κομματικές, είτε οτιδήποτε άλλο. Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις και θεωρώ απαράδεκτο τόσο καιρό, ενώ ξέρουν την αλληλογραφία και όλα τα σχετικά που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια Ηπείρου… «περί άλλων τυρβάζουν». Οι ίδιοι έπρεπε να ψάχνονται να λύσουν το θέμα, αλλά είδαμε χθες να συζητάνε για αυτό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αυτή που πραγματικά έδειξε ενδιαφέρον, δηλαδή η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, δεν εκλήθη πουθενά».

Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση του κτηρίου, αναφέροντας: «Όλο το δάνειο για να τελειώσει το κτήριο που στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες της Οικονομικής Εφορίας έχει ληφθεί από πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου. Άρα, είχαμε ένα λόγο παραπάνω να μας ενδιαφέρει τι θα γίνει το υπόλοιπο κτήριο. Είχαμε συζητήσει επί Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κ. Δ. Πανοζάχου να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του κτηρίου με τη μορφή ΣΔΙΤ, ώστε να παραδώσουμε αυτό το κτήριο ξανά στην κοινωνία χρήσιμο. Μάλιστα, είχαμε συζητήσει και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη συνέχεια γίνεται η αλλαγή και έρχεται η κ. Β. Ευταξά. Και ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ και κάναμε την πρώτη έρευνα, η κ. Ευταξά δεν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για να ασχοληθούμε με το κτήριο, με αποτέλεσμα να πληρώσουμε δικαστικώς τη δαπάνη που κάναμε για τα πρώτα στάδια προετοιμασίας των ΣΔΙΤ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου