Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ-Σημάδια ανάκαμψης, παραμένουν πολλές οι ευκαιρίες





Από τα 400 ευρώ το τ.μ. μπορεί να βρει κανείς κατοικία για αγορά στα Γιάννενα, εφόσον το οίκημα 



είναι παλαιότερο της 5εατιας – Στα 1.000 ευρώ το τ.μ. κατά μέσο όρο και σύμφωνα με έρευνα, η αγορά σπιτιού νεότερο της 5ετιας.

H ελληνική κτηματαγορά εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, με τις τιμές των ακινήτων να παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση ατης τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές, σημειώνει η RE/MAX.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων του δικτύου της RE/MAX σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1% , ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1%.
Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3% .
Ακολούθως , στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.
Σε ότι αφορά τα Ιωάννινα σύμφωνα με την έρευνα η μέση κατώτερη τιμή για ακίνητο παλαιότερο της 5ετιας, ανέρχεται σε 400 ευρώ το τ.μ. και η μέση ανώτερη τιμή για παλαιότερο της 5ετιας ακίνητο, στα 830 ευρώ το τ.μ.
Για ακίνητα νεότερα της 5ετιας η μέση κατώτερη τιμή ανέρχεται στα 850 ευρώ το τ.μ. και η μέση ανώτερη τιμή στα 1.250 ευρώ το τ.μ.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:
* Σε όλη τη χώρα περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα.
* Στην Αττική το 83% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.
* Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (98%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 2% σε οικόπεδα.
* Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (47%).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου