Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Ντιμιτρόφ: «Είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε την «Μακεδονική» γλώσσα»




Σχεδόν δύο μέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων στη 



Βιέννη, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ -για το θέμα της ονομασίας- Μάθιου Νίμιτς, τις «κόκκινες» γραμμές των γειτόνων παρουσίασε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπεραμύνθηκε μιας συμφωνίας με την Ελλάδα –στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις,- ενώ δήλωσε ανυποχώρητος στο θέμα «ταυτότητα» και «γλώσσας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή –προφανώς από την ελληνική πλευρά- πως οι γείτονες μας είναι «’Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κ.Ντιμιτρόφ.

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί έθνους και γλώσσας, αποτελούν σήμερα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις 30/3/2018 στην Βιέννη.

Παναγιώτης Σαββίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου