Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΣτΕ: Ιδιες οι απαγορεύσεις για συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Σημαντική απόφαση για την απαγόρευση και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, εκεί όπου ο νόμος - άλλο 



που δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται- απαγορεύει και το κανονικό τσιγάρο έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απορρίπτοντας προσφυγή του Συνδέσμου των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τσιγάρου, έκρινε ότι στους ίδιους περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπάγεται το κανονικό τσιγάρο, υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Κατά συνέπεια σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του κανονικού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το κανονικό τσιγάρο στους ίδιους υπόκειται και το ηλεκτρονικό.

Ο νόμος 4419/2016 έχει επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του κανονικού τσιγάρου και των προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κ.λπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Ακόμη, με μια σειρά υπουργικών αποφάσεων καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των χώρων καπνίσματος, το ύψος των προστίμων για τους παραβάτες και πολλά άλλα θέματα, άλλο αν η σχετική νομοθεσία δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται.

Πάντως η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απόφασή της, (704 του 2018) με πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντοκαι εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, απέρριψε ως αβάσιμους όλους

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 704/2018 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε να ακυρωθεί μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο Σύνδεσμος υποστήριζε ότι προκαλεί δυσμενείς οικονομικές συνέπειες η απαγόρευση, η διαφήμιση, κ.λπ. του ηλεκτρονικού τσιγάρου και η εξομοίωση του με το κανονικό τσιγάρο.

Παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, σημείωνε ο Σύνδεσμος και τόνιζε ότι από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του κανονικού τσιγάρου.

Αντίθετα, ανέφερε ότι υπήρξε αποφασιστική συμβολή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος ή στο δραστικό περιορισμό του και κατ΄ επέκταση στην προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου επισημαίνοντας ότι η βλάβη την οποία επικαλείται δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου