Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Η Μόσχα έδωσε το «πράσινο φως»: Ετοιμάζουν απόσχιση οι Σερβοβόσνιοι – Δεκάδες Ρώσοι μισθοφόροι στην περιοχή




«Σκούρα» τα πράγματα για την περιοχή των Βαλκανίων και την «φωτιά» που επιχειρείται να ανάψει 



από την σχεδόν αποφασισμένη απόσχιση των Σερβοβοσνίων....από το μόρφωμα με το όνομα Βοσνία και την κυοφορούμενη ένταξη του στο ΝΑΤΟ .


Οι Σέρβοι της περιοχής με την αμέριστη αρωγή Βελιγραδίου-Μόσχας ετοιμάζουν διπλό σχέδιο απόσχισης τόσο της σερβικής δημοκρατίας της Β-Ε όσο και του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου από την εθνοκάθαρση που επιχειρούν οι Αλβανοί με την ανοχή της δύσης.
Μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε το Σάββατο στον δυτικό τύπο, κρούει τον κώδωνα στην δύση « ότι οι Σερβοβόσνιοι με ρωσική προτροπή έχουν σχεδόν έτοιμη την απόσχιση και απαιτούνται δραστικά μέτρα ώστε αυτή να αποτραπεί».
Πληροφορίες της έκθεσης φέρουν την παρουσία πολυάριθμων Ρώσων μισθοφόρων και αποκαλύπτει μια μεγάλη στρατιωτική συγκέντρωση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Το έγγραφο «διαπιστώνει» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει πολύ θερμά τους Σέρβους αυτονομιστές στη χώρα για να αποτρέψει το Σεράγεβο από την ενσωμάτωση με τη Δύση. Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια σύγκρουση τύπου Ουκρανίας στην καρδιά της Ευρώπης.
Η στρατιωτική συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Δημοκρατία Σέρπσκα η οποία αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπου ο περισσότερος πληθυσμός είναι φυσικά σερβικής προέλευσης .



Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις και αξιωματούχοι ασφάλειας λαμβάνουν εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου από Ρώσους συμβούλους και συγκεντρώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με έγγραφα που αναφέρει το γνωστό περιοδικό Newsweek.
Οι δυνάμεις των Σερβοβόσνιων μοιάζουν όλο και περισσότερο με έναν καλά εκπαιδευμένο, και καλά οπλισμένο τακτικό στρατό . Εν τω μεταξύ, η Μόσχα βοηθά παντοιοτρόπως στον σχηματισμό σερβικών εθνικιστικών παραστρατιωτικών ομάδων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Οι προσπάθειες υποστηρίζονται από αυτονομιστή Πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ο οποίος υποστήριξε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία περιοχής του από το υπόλοιπο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη.

Ο Ντόντικ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την Βοσνία-ένα «αποτυχημένο κράτος» όπως και την ΕΕ, ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία για την άνευ όρων φιλία της στην περιοχή.
Η σχέση του Ντόντικ με τη Μόσχα τροφοδοτεί τις αποσχιστικές τάσεις οι οποίες πολύ εύκολα θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση. Με τις εκλογές στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να «έρχονται» τον Οκτώβριο 2018, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρή απειλή ένοπλης σύγκρουσης.
«Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία διεύρυνε ταχύτατα την ασφάλεια και την οικονομική της δραστηριότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε η έκθεση. «Στη Βοσνία, η Μόσχα έχει διπλασιάσει την υποστήριξή της στον Πρόεδρο [Δημοκρατίας Σέρπσκα] Μίλοραντ Ντόντικ και στις αποσχιστικές προσδοκίες του. Αυτή η στήριξη, αποτελούν μέρος οικονομικής και εν μέρει πολιτικής στήριξης , και περιλαμβάνει και άλλους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα», συνεχίσει η ίδια.
Σύμφωνα με την έκθεση αναλυτών και άλλων αμυντικών εμπειρογνωμόνων, η Ρωσία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός «κράτους-δορυφόρου» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι Σέρβοι παραστρατιωτικοί που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και ήδη συμμετέχουν στην σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τον Απρίλιο του 2017 το Μαυροβούνιο εντάχθηκε με επιτυχία στο ΝΑΤΟ, με μια διαδικασία κατά την οποία οι εντάσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την ηγεσία του Μαυροβουνίου ήταν πολύ έντονες με γνωστά γεγονότα .
Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η Ρωσία εργάζεται τώρα για να διασφαλίσει ότι αυτό το σενάριο δεν θα επαναληφθεί στη Βοσνία Ερζεγοβίνη .
«Για τη Μόσχα, η [Republika Srpska] είναι μια πολύ βολική περιοχή μέσω της οποίας οι Ρώσοι θα μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη σε μια στιγμή της επιλογής τους», δήλωσε ο Michael Carpenter, πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέας των ΗΠΑ και υπεύθυνος για Ρωσία, την Ουκρανία, Ευρασία και Βαλκάνια, σε συνέντευξη του στο Newsweek.

Εν τω μεταξύ, η περιοχή της Δημοκρατίας της Σέρπσκα έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για όπλα στρατιωτικού τύπου, με την αγορά πάνω από 4.000 αυτομάτων τυφεκίων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση και έγγραφα από το περιοδικό Newsweek.
Τον Φεβρουάριο, ο Ντόντικ παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κυβέρνησή του είχε αγοράσει τουλάχιστον 2.500 τουφέκια για την τοπική αστυνομία, λέγοντας ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε.»
Αλλά οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι ήδη έχει ετοιμαστεί μια δύναμη στρατοχωροφυλακής με 5.000 μέλη που προορίζεται ως τακτική δύναμη .
«Πρόκειται για μια δυσανάλογη και ανεξήγητη αγορά στρατιωτικών όπλων. Για την Republika Srpska η οποία έχει λάβει μέτρα για την στρατιωτικοποίηση των αστυνομικών της δυνάμεων, αυτό σημαίνει ότι παραβιάζει πλέον την συμφωνία του [1995] Ντέιτον, η οποία ασχολείται με στρατιωτικά θέματα «, δήλωσε ο Μπαΐροβιτς.
«Μεγάλη φωτιά» έρχεται λοιπόν στα Βαλκάνια όχι μόνο από τους Σερβοβόσνιους που θέλουν να ενωθούν με την Σερβία ,αλλά από τα σχέδια της Ρωσίας, ΗΠΑ καθώς και Αλβανίας-Τουρκίας που θέλουν «Μεγάλη Αλβανία» και «Οθωμανική αυτοκρατορία» να ξαναγίνουν ξανά.
Το προφανές είναι ότι οδηγούμεθα σε πολεμική νέα σύρραξη την τέταρτη μετά το 1991, 1995, 1999 στην περιοχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου