Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σε επιχειρηματική αποστολή του ΥΠΕΞ στην Αιθιοπία






Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε οργανωτικά στην πρώτη



 ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Αιθιοπία, συνοδεύοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αντίς Αμπέμπα στις 23 με 26 Μαρτίου. 



Στην αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, επιχειρήσεις όπως η ΑΚΤΩΡ (κατασκευαστική), η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ (διαχείριση νερού και παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ), η ΑVIASEVEN (τεχνική υποστήριξη αεροσκαφών), η THALIS ES (διαχείριση στερεών αποβλήτων), καθώς επίσης και πολλές εταιρείες τροφίμων που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του ελληνικού σούπερ μάρκετ BABIS στην Αντίς Αμπέμπα.

Οι επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα, όπου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία, αλλά και να ενημερωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αντίς Αμπέμπα Zekarias Assefa, τον αναπληρωτή Επίτροπο της Αιθιοπικής Επιτροπής Επενδύσεων Teka Gebreyesus, τον Επίτροπο Οικονομικών της Αφρικανικής Ένωσης Victor Harrison και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Christophe Litt, για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας.

Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της αγροδιατροφής. Σημείωσε ωστόσο πως παρά τις άριστες διμερείς σχέσεις, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών παραμένει περιορισμένος και επισήμανε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για πτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τυποποιημένα φρούτα, όσπρια και ανθοκομικά. Παράλληλα ενημέρωσε για τις δυνατότητες σύστασης μικτών εταιρειών στον τομέα της αγροδιατροφής με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Ethiopian Herald και παρέστη στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Φρουμεντίου, στο σχολείο της κοινότητας και στο πολιτιστικό κέντρο "Ολυμπιακός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου