Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΩΜΑ ΠΙΤΟΥΛΗ








Καλούμαστε σήμερα να παρουσιάσουμε ενώπιων του Περιφερειακού Συμβουλίου απολογισμό πράξεων έργων και γενικότερα της λειτουργίας μας για το 2017.
Συνεχιζόμενης της οικονομικής κρίσης και με την οικονομική δυνατότητά μας περιορισμένη πλέον στο ελάχιστο ερχόμαστε να λογοδοτήσουμε προς υμάς για τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε.

Τα αναλυτικά στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε Θεσπρωτίας έχουν ενσωματωθεί στα πεπραγμένα των αντίστοιχων διευθύνσεων οπότε και για συντομία χρόνου δεν θα αναφερθώ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και την χρονιά που πέρασε υπήρξαμε αρωγοί σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της περιοχής μας.

Προς τον Αγροκτηνοτροφικό τομέα προβήκαμε σε πλείστες διανοίξεις, αποκαταστάσεις λόγω βροχοπτώσεων των οδικών δικτύων προς αγροτικές καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και πέρυσι εφαρμόσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα για τη Δακοκτονία.

Προωθήσαμε, όντως με κάποια καθυστέρηση, μεγάλο αριθμό αιτήσεων για αγροτικό εξηλεκτρισμό.

Προχωρήσαμε σε συχνούς και συστηματικούς καθαρισμούς της κοίτης του Καλαμά από τα νεκρά πλατάνια που δημιουργούν τεχνητά φράγματα και βοηθούν να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Συστηματική διαχείριση των θηροφραγμάτων στο φράγμα Ραγίου για αποφυγή ή και ανακούφιση πλημμυρικών φαινομένων.

Για εφέτος προγραμματίζουμε την συνεχόμενη λειτουργία τους για ένα μήνα με ταυτόχρονο καθαρισμό του πυθμένα του ποταμού στο φράγμα από τα φερτά υλικά.

Προβήκαμε σε εκτεταμένη υλοτομία των νεκρών πλατάνων με παράλληλη καύση αυτών. Την περίοδο από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο ανακουφίσαμε τροφοδοτώντας τις κτηνοτροφικές μονάδες του νομού με χιλιάδες τόνους νερό λόγω του ότι όλοι οι ταμιευτήρες είχαν ξεραθεί λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Προωθήσαμε πάνω από σαράντα δρομολόγια των 15 τόνων ανά διήμερο περίπου.

Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας για τρίτη χρονιά ενεργοποιούνται στον κάμπο της Παραμυθιάς για καθαρισμούς και διευθετήσεις των δικαιούχων των αναδασμών.

Με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας προβήκαμε σε πλείστες παρεμβάσεις αποκαταταστάσεων, καθαρισμών μεταφοράς κλπ στους Τ.Ο.Ε.Β της περιοχής αλλά και σε συνεργασία με τους Δήμους της Θεσπρωτίας όπου μας εζητήθει.

Προβήκαμε σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κοίτης του Καλαμά αλλά δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χρίζει ουσιαστικής παρέμβασης τεραστίου προϋπολογισμού.

Η Δ/νση Τεχνικών έργων της Π.Ε Θεσπρωτίας συντάσσει σχετική μελέτη για να έχουμε καθαρή εικόνα των απαιτήσεων της παρέμβασης.

Προβήκαμε σε εκτεταμένους καθαρισμούς των ρεμάτων στην περιοχή, αν και είναι εκτός αρμοδιότητας μας, διότι προέχει η προστασία των πολιτών.

Ολοκληρώσαμε μελέτη παρέμβασης στο Εθνικό δίκτυο Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων προϋπολογισμού δεκατριών εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε προωθήσει το αίτημα για χρηματοδότηση. Αφορά την είσοδο πόλης Ηγουμενίτσας. Ως έργο προγραμματίζει την αλλαγή των οδεύσεων των έργων κοινής ωφέλειας την οδοσήμανση και οδοφωτισμό καθώς και την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων οδοποιίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, πεζοδρόμια και παράπλευρους δρόμους εξυπηρέτησης των εξυπηρετουμένων.

Συνδράμαμε ουσιαστικά στην διόρθωση σφαλμάτων του Γενικού Πολεοδομικού του Δήμου Ηγουμενίτσας και με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και την πληρωμή της μελέτης.

Επίσης χρηματοδοτήσαμε την μελέτη για την συμμετοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας στο πρόγραμμα «ΕΛΛΕΝΑ».

Προχωρήσαμε και είμαστε σε αναμονή παράδοσης την μελέτη κόμβων στην συμβολή της Εθνικής οδού Πλαταριάς-Καρτερίου και προς Σύβοτα.

Ολοκληρώνουμε την μελέτη οδικής σύνδεσης προς τον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων.

Ολοκληρώσαμε την δημιουργία αναχωμάτων ώστε να αποτρέπεται η είσοδος των υδάτων του ποταμού κατά τις πλημμύρες στον αρχαιολογικό χώρο και η παρέμβαση είχε αποτέλεσμα θετικό.

Είμαστε δίπλα ενεργά και συνδράμουμε στα σωματεία, συλλόγους και όπου αλλού συνδιοργανώνοντας δράσεις, εκδηλώσεις και άλλα στα διακριτικά πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Συνεχίζουμε την συνεργασία μας με τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας ως εταίροι στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος για την δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή Γκρίκας Δήμου Σουλίου, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση στο όλο εγχείρημα του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σαν περιφέρεια μελετούμε την οδική σύνδεση της Εγνατίας με τον χώρο εγκαταστάσεων του Εμπορευματικού.

Ένα εγχείρημα που μαζί με τον λιμένα Ηγουμενίτσας θα δώσει τεράστια οικονομική ώθηση στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ως Περιφέρεια για ανάδειξη της περιοχής του Ιστορικού Σουλίου και την ολοκλήρωση - επισκευή της οδοποιίας από Αγία Κυριακή προς Σούλι.

Οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας είναι συνεχείς, είτε αυτοί αφορούν το περιβάλλον, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεις οχήματα και εν γένει προς όλες τις κατευθύνσεις αρμοδιότητας μας, για την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία των πολιτών γενικότερα.

Πάνω και πρώτα από όλα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου έχουμε βάλει στόχο, την άμεση προτεραιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη .

Πολίτης που μετά από χρόνια κρίσης οικονομικής και θεσμών, δεν έχει υπομονή, ειδικότερα με την εν γένει λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Χωρίς να έχουν και μεγάλο άδικο…

Με οδηγό αυτόν τον στόχο εργαζόμαστε ακούραστα με σχέδιο χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να μας κάνουν να υπαναχωρούμε πολιτικό κόστος ή άλλοι παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου