Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Πρωτοφανής κλιμάκωση: Ακυρώθηκε αμερικανο-τουρκικό συμβούλιο – Αποσύρονται αμερικανικοί κολοσσοί από την Τουρκία – Σβήνει το «θαύμα του Ερντογάν»






Νέα δεδομένα μετά την ακύρωση του ετήσιου συνεδρίου που αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.



Η στάση της Τουρκίας..η οποία δεν θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας, την οποία η Βρετανία κατηγορεί για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στην Ουάσιγκτον .

Η ακύρωση της συνεδρίασης του Αμερικανο-τουρκικού Συμβουλίου (ATC) και του αντίστοιχου Τουρκο-αμερικανικού επιχειρηματικού συμβουλίου στην Τουρκία (TAIK), αποτελούν σαφές ενδείξεις ότι με το ζόρι κρατούνται σε «ζωή» οι σχέσεις Ερντογάν και Τραμπ.

Το φετινό συνέδριο ΗΠΑ-Τουρκίας είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου, αναβλήθηκε τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο «προκειμένου να υπάρξει διαμεσολάβηση για μεγαλύτερη συμμετοχή και από τις δύο χώρες», σύμφωνα πληροφορίες του αμερικανικού τύπου…αλλά δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα .

Πηγές του αμερικανο-τουρκικού συμβουλίου ATC δήλωσαν στο ηλκετρονικό portal Ahval ότι η «χαμηλή προσέλευση» αποτέλεσε το κύριο πρόβλημα φέτος.

Επιπλέον, οι πηγές ανέφεραν ότι μεγάλες αμερικανικές αμυντικές εταιρείες αποχώρησαν από την διαδικασίας επένδυσης ή σύναψης νέων συμβάσεων με την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Κατά συνέπεια, αυτές οι μεγάλες εταιρείες που αποσύρονται από την Τουρκία, δεν συμμετείχαν στο συμβούλιο.

Δύο πηγές στην Ουάσινγκτον δήλωσαν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αιτιάσεις διεθνών ΜΜΕ ο τουρκικός εταίρος της ATC, το TAIK, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο στρατηγός Jim Jones εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Κάτω από την επίβλεψη του , η ATC, η οποία υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη επιχειρηματική οργάνωση, συνέχισε τη συνεργασία της με το τουρκικό κυβερνητικό συμβούλιο επιχειρήσεων TAIK, ακόμη και μετά την απώλεια της αυτονομίας της.




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως κατηγορεί συνεχώς τις ΗΠΑ για το κίνημα Γκιουλέν , καθώς και για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενώ «εκκαθάρισε» όλους τους Τούρκους επιχειρηματίες που συνδέονται με τη μυστικοπαθή ομάδα του αμερικανο-τουρκικού συμβουλίου (TAIK).

Για παράδειγμα ο Τούρκος επιχειρηματίας Alptekin όπως σημειώνεται, ήταν ο πρώην εργοδότης του γνωστού προεδρικού συμβούλου Mike Flynn, ο οποίος ήταν ο πρώτος στην σειρά πολλών παραιτήσεων , που αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Φεβρουάριο του 2017.

Ο Alptekin είχε καταβάλει στον Flynn 530.000 δολάρια το 2016 για να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες , διαδραματίζοντας ένα ρόλο που τον φέρει να εμπλέκει τον Flynn στην προσπάθεια έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία ως κύριου υποκινητή για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η ουσία όμως είναι ότι όταν αποσύρονται από τέτοια συνέδρια αμερικανικοί αμυντικοί κολοσσοί που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο όπλων …η «καταιγίδα» που έρχεται στην Άγκυρα είναι πολύ μεγάλη …ότι και να κάνει η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.

Εφόσον ο Ερντογάν αγοράζει ρωσικά όπλα και τεχνογνωσία οι κυρώσεις των εταιρειών των ΗΠΑ που ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα θα είναι σοβαρότατες…

Tην ίδια στιγμή, στην κόψη του ξυραφιού κινείται η οικονομία της Τουρκίας σε μια εποχή που ο πρόεδρός της Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αν μη τι άλλο πολλά μέτωπα ανοιχτά και ειδικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, δημοσιοποίησε πολύ άσχημα στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του χρόνου και συγκεκριμένα στις 100,2 μονάδες από 103,8 μονάδες το Φεβρουάριο.

Η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε στις 78,9 μονάδες από 83,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη μείωση σε οποιοδήποτε υποτομέα του δείκτη. Η ιδιωτική εμπιστοσύνη έπεσε στις 102,6 μονάδες από 104,7 μονάδες και η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες στις 99,1 μονάδες από 100,7 μονάδες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τέλος στις 71,3 μονάδες από τις 72,3 μονάδες το Φεβρουάριο.

Η αγωνία του τούρκου υπουργού οικονομικών φαίνεται και από το πρόσφατο ταξίδι στην Ιαπωνία από την οποία η Άγκυρα φιλοδοξεί να λάβει επιπλέον επενδύσεις

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο δύσκολο δρόμο που βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

Γίνεται λόγος για τις ανισορροπίες στα θέματα του υψηλού πληθωρισμού και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε πριν λίγες μέρες σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της, καταφέρνοντας νέο πλήγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία η οποία δυσκολεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Άλλοτε μια από τις πλέον υποσχόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίας, η Τουρκία έχει τρωθεί από τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, της αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

«Οι ενέργειες που αναλήφθηκαν για να μειωθεί η αντίσταση έναντι της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο υπονόμευσαν το διοικητικό δυναμικό της χώρας και έπληξαν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Moody’s.

«Εν μέρει συνεπεία αυτού, η Τουρκία αντιμετώπισε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής της».

Ο οίκος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τοποθετεί στη βαθμίδα Ba1 –στο επίπεδο των «σκουπιδιών», κατά την ορολογία των αγορών– το αξιόχρεο των κρατικών αξιόγραφων της Τουρκίας.

Για την ώρα, η Τουρκία χρηματοδοτεί το μεγάλο της έλλειμμα, που τον Ιανουάριο ανερχόταν στο 6,1% του ΑΕΠ της, με βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων, αλλά η δύσκολη σχέση της με την Τουρκία, η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελούν σημαντικό ρίσκο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: Κύμα προειδοποιήσεων προκαλεί φόβους για την ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.

«Όταν μιλάμε για το πόσες αυξήσεις (επιτοκίων) θα κάνει (η Fed), πόσο σύντομα θα σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για μια αναδυόμενη οικονομία να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και έναν υψηλό πληθωρισμό», σχολίασε ο Ινάν Ντεμίρ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Nomura. «Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν επιδεινωθούν οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, ή αν η Τουρκία δυσκολευτεί να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση λόγω των πολιτικών ή γεωπολιτικών κινδύνων».

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένα μπαράζ προειδοποιήσεων για το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και για τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό. Το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η χώρα είναι ευάλωτη στις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες.

Η Goldman Sachs μάλιστα ήταν ξεκάθαρη πως η Τουρκία δείχνει τα «κλασικά σημάδια μιας οικονομίας που υπερθερμαίνεται», προειδοποιώντας ότι για τη σταθεροποίηση χρειάζεται χαμηλότερη ανάπτυξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου