Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αλβανία εκτός ελέγχου με τις ευλογίες του Ερντογάν: Επεισόδιο με την Ρωσία – Ακυρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Ράμα – Στον αέρα η συμφωνία για την ΑΟΖ





Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες, καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωματικό καθεστώς.



Στην ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Μ. Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές της Αλβανίας χώρες του ΝΑΤΟ και ότι «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν»
Πρέσβης Ρωσίας: «Λανθασμένη η κίνηση της Αλβανίας με την απέλαση Ρώσων διπλωματών»
Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αλβανία, Αλεξάντερ Καρπούσιν, δήλωσε ότι σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική, το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ονόματα Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε να απελάσει από τη χώρα.


Σύμφωνα με τον Καρπούσιν, μια τέτοια ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη και η πρεσβεία αναμένει εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με αυτήν την κίνηση.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη της μαζικής απέλασης Ρώσων διπλωματών δεν ήταν υποχρεωτική σε καμία χώρα, ακόμη και για την Αλβανία. Το αν υποστηρίζουμε ή όχι αυτήν την απόφαση είναι κατά πρώτο λόγο ένας δείκτης της αντικειμενικής προσέγγισης και της ορθής κρίσης μιας ή άλλης χώρας, αλλά και της πραγματικής κυριαρχίας αυτών των χωρών.
Όπως γνωρίζετε, στις 20 Μαρτίου, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση στην οποία, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησε τη Ρωσία για μια «χημική επίθεση» που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Καθώς η αλβανική πλευρά απελαύνει τώρα δύο διπλωμάτες, έρχεται σε αντίθεση με την αποδεκτή διεθνή πρακτική καθώς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους.

Αυτό είναι απαράδεκτο και δημιουργεί έντονη αγανάκτηση. Ελπίζουμε να ακούσουμε μια επίσημη εξήγηση από το ΥΠΕΞ σχετικά με αυτήν την κίνηση», δήλωσε ο Αλεξάντερ Καρπούσιν στο News24.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, η Αλβανία επέλεξε να είναι μέρος των χωρών που δεν χρειάζονται κανένα στοιχείο για να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Λέει ότι αυτή η στάση θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
«Υπάρχουν, λοιπόν, δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις: ορισμένες χώρες δεν χρειάζονται κανένα στοιχείο για να κατηγορήσουν τη Ρωσία, ενώ άλλοι θεωρούν απαράδεκτο να ενεργήσουν χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Η Αλβανία ανήκει στην πρώτη ομάδα και αυτή είναι η επιλογή της.
Δυστυχώς, πιστεύω ότι θα βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις και θα επιβραδύνει τις επιδόσεις τους στο μέλλον», ανέφερε ο Καρπούσιν.
Έκτακτη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά την Πέμπτη στην Αλβανία
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα πραγματοποιήσει έκτακτη επίσκεψη την Πέμπτη στην αλβανική πρωτεύουσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει αρκετές ώρες στα Τίρανα, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, Ditmir Bushati ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με τον Έντι Ράμα.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι περιλαμβάνει η ατζέντα της συνάντησης με τον αλβανό ομόλογο του. Την ίδια μέρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει για την Βιέννη όπου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ με τον διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς και τον Σκοπιανό ομόλογο του Ντιμιτρόφ.
Ακυρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα Ράμα στην Κορυτσά – Στον αέρα η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αλβανία λόγω Ερντογάν
Το ταξίδι «αστραπή» του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στον Ερντογάν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μέχρι τώρα ελληνοαλβανικές συμφωνίες Κοτζια Μπουσάτι και ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ.
Ας πάρουμε τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά…
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα μας, η Κυβέρνηση Ράμα στο θέμα της ΑΟΖ προσπάθησε να «εξαπατήσει» ακόμα και τον πρόεδρο της Αλβανίας IlirMeta, ζητώντας του την εξουσιοδότηση με ένα απλό έγγραφο ώστε να προχωρήσει η συμφωνία στα θαλασσιά σύνορα με την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί δυο συναντήσεις των ΥΠΕΞ των δυο χωρών σε Κρήτη και Κορυτσά. Όμως ο πρόεδρος της Αλβανίας καθυστέρησε να δώσει την έγκριση και ο λόγος ήταν καθαρά συνταγματικής φύσεως. Έτσι απαίτησε από τον Μπουσάτι να του αποστείλει όλα τα στοιχειά που ορίζει το σύνταγμα της χώρας για την διαπραγμάτευση της ΑΟΖ ώστε να εναρμονιστεί με την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου η οποία έκρινε με αντισυνταγματική την συμφωνία του 2009 για την οποία είχε κάνει προσφυγή η Κυβέρνηση του Εντι Ράμα και κατόπιν απαίτησης της Τουρκιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το περιβάλλον του αλβανού πρόεδρου , ο IlirMetaεγκλώβισε τον Ράμα για μια νέα ενδεχόμενη-σχεδιασμένη προσφυγή του στο μέλλον αφού πρώτα θα έπαιρνε σε πρώτη φάση το «status» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ.
Το ταξίδι «αστραπή»του Ράμα στον Σουλτάνο Ερντογάν
Ο Εντι Ράμα την προηγούμενη εβδομάδα μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ταξίδι «αστραπή» στο Σουλτάνο του, τον Ερντογάν. Προφανώς ήθελε να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις εξελίξεις των Ελληνοαλβανικών σχέσεων και ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ. Σύμφωνα με αλβανικές πήγες ο Ραμα του ανέφερε το αδιέξοδο στο σχέδιο της ΑΟΖ που είχαν καταστρώσει και τότε ο Ερντογάν του ζήτησε να αποφύγει όσο μπορεί από εδώ και το εξής κάθε είδους συζήτηση με την Ελλάδα για το θέμα αυτό.
Ακύρωση συνάντηση Τσίπρα- Ράμα στην Κορυτσά
Πριν την επίσκεψη Ράμα στην Κωνσταντινούπολη, όλοι έδειχναν σίγουροι ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ ήταν «τετελεσμένο γεγονός». Όμως, μετά την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Ράμα περισσότερο και ο Μπουσάτι λιγότερο αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί και να μην πάρει το βάπτισμα κατά τη διάρκεια του Πάσχα στην Κορυτσά που είχε προγραμματιστεί συνάντηση Τσίπρα-Ράμα.
Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης και όπως μεταδίδουν αλβανικές διπλωματικές πήγες αλλά και αλβανικά δημοσιεύματα η συνάντηση Τσίπρα – Ράμα δεν θα πραγματοποιηθεί το Πάσχα και οι διαπραγματεύσεις παγώνουν. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις του Έλληνα ΥπΕξ κ. Κοτζιά….
Μας «φωνάζουν» και συγχρόνως μας «προειδοποιούν» οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ότι αυτή η συμφωνία που πάει να κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Αλβανία είναι ετεροβαρής για την Ελλάδα σε σχέση με αυτή του 2009.
Ο Βαγγέλης Ντούλε , αρχηγός του κόμματος United for Human Rights, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, δήλωσε ότι η συμφωνία του 2009 ήταν απείρως καλύτερη από αυτήν που πάει να συμφωνήσει άστοχα η ελληνική κυβέρνηση.
Για τον Ντούλε , ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα έχει «οπισθοδρομήσει» με την τακτική του, τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας εδώ και πέντε χρόνια, λόγω εντολών της Άγκυρας και συμμαχίας με τους Τσάμηδες .
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να αποτελούν ομηρία για πολύ καιρό, επειδή είναι σταθερές και προέρχονται από μια πολύ μακρά ιστορία . Ο Ράμα δεν μπορεί να κρατά τις σχέσεις με την Ελλάδα, τη χώρα που διαχειρίζεται τις ευρωατλαντικές πολιτικές της Νότιας Ευρώπης «πίσω» για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Βορειοηπειρώτης πολιτικός.
H συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία φαίνεται όμως ότι έχει καταλήξει τραγικά για την ελληνική κυβέρνηση και στην ουσία η ελληνική πλευρά «παραδίδει» τα οικόπεδα 1 και 2 στο Ιόνιο στους Αλβανούς οι οποίοι …πανηγυρίζουν από το απροσδόκητο δώρο του ελληνικού ΥΠΕΞ που διαπραγματεύεται το όλο θέμα .
Ειδικά τα θαλάσσια οικόπεδα 1 και 2 αφορούν χώρο που καλύπτει εξ ολοκλήρου την Νήσο Κέρκυρα από ΒΔ , ο οποίος …παραδίδεται στους Αλβανούς , κάτι που συνιστά μεγάλο εθνικό ατόπημα, όταν οι Τσάμηδες και οι ακραίοι στην Αλβανία απαιτούν ελληνικά εδάφη στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το νησί αυτό.
Τέτοιες …συμφωνίες…συνάπτει η ελληνική πλευρά η οποία από ότι όλα δείχνουν…. διάγει περίοδο «εκπτώσεων» και ξεπουλάει τα πάντα.
Ως γνωστόν, η αλβανική πλευρά είχε προβάλλει στο παρελθόν σοβαρές αντιδράσεις στην προοπτική έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, εκτιμώντας ότι τα οικόπεδα 1 και 2 αφορούν και διαφιλονικούμενες περιοχές.


Το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, αναφέρει ότι η νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα προβλέπει την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων βάσει της αρχής της ισοδυναμίας.
Η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είναι 1,8 μίλια,…έτσι βάσει συμφωνίας 0,6 πηγαίνουν στην Αλβανία, 0,6 πηγαίνουν στην Ελλάδα, ενώ 0,6 θεωρούνται διεθνή ύδατα για να τα…εκμεταλλευτούν …άλλοι.
Σε άλλα μέρη θα εφαρμοστεί και η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όσο για την αύξηση της ελληνικής επικράτειας στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, αυτό θα ισχύει και για την Αλβανία.
Όσον αφορά την οικονομική αποκλειστικότητα, η Αλβανία θα λάβει τα τεμάχια Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2, τα οποία ανήκαν στην Ελλάδα με τη συμφωνία της κυβέρνησης Καραμανλή για τα θαλάσσια σύνορα το 2009.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη συμφωνία η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι η παλαιότερη ( του 2009) και μη εφαρμοσθείσα χάραξη της ΑΟΖ είχε γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, άποψη που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Αλβανία.
Η τωρινή συμφωνία αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.
Ταυτόχρονα, όμως, με τη συμφωνία οριστικοποιείται ότι η αλβανική πλευρά δεν μπορεί να προβάλλει αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των Οθωνών και της Ερεικούσσας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και ευνοεί την ελληνική θέση σε σχέση με την ελληνο-τουρκική διένεξη για το Καστελόριζο.


Τα δύο αυτά θαλάσσια οικόπεδα σημειωτέων ότι είχαν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία total-ΕΛΠΕ –EDISON, για να διεξαχθούν έρευνες και τώρα θα τα εκμεταλλευτούν οι Αλβανοί χωρίς να κουνήσουν το « μικρό δακτυλάκι τους».
Αν επικρατήσει η ίδια «λογική» από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο με τους Τούρκους, η χώρα μας θα εισέλθει σε πολύ μεγάλες εθνικές περιπέτειες διότι τα ελληνικά συμφέροντα κινδυνεύουν από τα στελέχη της κυβέρνησης που «παραδίδουν» ελληνικό έδαφος λες και τους ανήκει .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου