Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Από Την Πρέβεζα....Στο Διάστημα!





Έτοιμοι να διεκδικήσουν ακόμη και την πρώτη θέση ανάμεσα στα 10 σχολεία που συμμετέχουν στο


 διαγωνισμό διαστημικής "CanSat in Greece" είναι οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Πρέβεζας, οι οποίοι αμέσως μετά το Πάσχα αναχωρούν για την Αθήνα προκειμένου να παρουσιάσουν τον δορυφόρο που κατασκεύασαν με πολλές ώρες δουλειάς μετατρέποντας απλά υλικά, όπως σωλήνες και μεταλλικά τμήματα από απλές μεζούρες σε ένα “μίνι” διαστημόπλοιο που μεταφέρει μικροκάμερα και μετά την “προσγείωσή του” μεταμορφώνεται σε ένα όχημα που “περπατά” και στέλνει φωτογραφίες στους χειριστές του συστήματος.
Η ομάδα των παιδιών του 1ου ΕΠΑΛ , μαζί με το διευθυντή Γιάννη Θεοφάνους και τον υπεύθυνο καθηγητή τους Σταύρο Φώτογλου , λίγες μέρες πριν την αναχώρησή τους για την Αθήνα παρουσίασαν την δουλειά τους στον προϊστάμενο Β'Θμιας Εκπαίδευσης Κώστα Καμπουράκη, στην Εντεταλμένη Σύμβουλο Παιδείας Ελευθερία Αγγέλη και άλλους προσκεκλημένους, κερδίζοντας επάξια τις εντυπώσεις.
Το πρώτο μέρος της αποστολής είναι κοινό για όλα τα σχολεία τα οποία καλούνται να οραματιστούν μια διαστημική αποστολή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (ύψος 11,5 cm και διάμετρο 6,6 cm) για να την εκτελέσει. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου και κατά την προσεδάφισή του με την βοήθεια αλεξίπτωτου, εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.
Η δευτερεύουσα αποστολή της ομάδας Ursa Minor(Μικρή Αρκτος) από την Πρέβεζα είναι εμπνευσμένη από αποστολές της NASA στον πλανήτη Άρη και συγκεκριμένα από αυτή του Pathfinder. Το CanSat της ομάδας είναι ένα όχημα (rover) το οποίο κατά την πτώση του με το αλεξίπτωτο παίρνει επιπλέον μετρήσεις υγρασίας και έντασης του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη και επίσης βγάζει φωτογραφίες από μεγάλο υψόμετρο. Όταν προσεδαφιστεί, αποδεσμεύει το αλεξίπτωτο και κινείται μέσω τηλεχειρισμού. Από το έδαφος τώρα στέλνει στον σταθμό βάσης (Γη) όλες τις μετρήσεις της πρωτεύουσας αποστολής συν αυτές τις δευτερεύουσας και επιπλέον φωτογραφίες από το έδαφος του πλανήτη.

Ο 
κ.Θεοφάνους δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού υπογραμμίζοντας πάντως ότι ανεξάρτητα από αυτό εκείνο που μετρά είναι ότι τα παιδιά κατάφεραν να κάνουν πράξη ένα φαινομενικά ακατόρθωτο εγχείρημα.
Τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς περιέγραψε και ο κ.Φώτογλου αλλά και το μεράκι των παιδιών του σχολείου (που μάλιστα είναι το μοναδικό ΕΠΑΛ που συμμετέχει στο διαγωνισμό).
Τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά εξέφρασε ο κ.Καμπουράκης, ενώ ενθουσιασμένη από το έργο της ομάδας δήλωσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Πρέβεζας κ. Ελευθερία Αγγέλη η οποία κάλεσε τα παιδιά να “κυνηγήσουν” τα όνειρά τους, ενώ παράλληλα τους ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου να στηρίξει οικονομικά (μέσω της Σχολικής Επιτροπής) το πολύ σημαντικό για την Πρέβεζα εγχείρημα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου