Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ο Τ.Ερντογάν τραβάει και άλλο στο σχοινί: «’Η μας δίνετε πίσω τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς ή ξεχνάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς»




Βήμα βήμα ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει στην υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων 



στρατιωτικών. Τελευταία κρίσιμη και δυσάρεστη εξέλιξη,μετά την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης να παραταθεί η προφυλάκιση τους είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν έβαλε στην ίδια ζυγαριά με σαφή τρόπο το θέμα της απελευθέρωσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ο ίδιος χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες.

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Hurriyet», γίνεται λόγος για συνομιλία που είχε ο Ερντογάν με Τούρκους δημοσιογράφους για την Σύνοδο στη Βάρνα και ανέφερε, «μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και βρέθηκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως οι οικογένειες και οι υπάλληλοι του προξενείου μπορούν και τους επισκέπτονται. Μου είπαν, εσείς είστε μεγάλη χώρα, μεγάλος πρόεδρος, φροντίστε να αποφυλακιστούν οι δύο στρατιώτες. Τους είπα πως δεν είμαι μεγαλύτερος από τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι σε φάση εκδίκασης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα πάρουν τα όργανα της Δικαιοσύνης.
Δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο για τους δύο Έλληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτών, που αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία, μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς, δε συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία, βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν, ενώ τους ζητήσαμε».
Ο Ερντογάν μίλησε, φυσικά, και για το θέμα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τη θέση της. Και επικαλέστηκε ακόμα και το διεθνές δίκαιο. Το οποίο η χώρα του παραβιάζει συνεχώς…
«Εμείς λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι «ιδιοκτήτες» της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθούν εκεί με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ερντογάν.
Κατηγόρησε ακόμα την ελληνικοκυπριακή πλευρά πως ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης, το τελευταίο διάστημα, στην ανατολική Μεσόγειο. Πως προκάλεσε με την πρόσκληση σε δυτικές εταιρίες να κάνουν έρευνες για πηγές υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι με τις ενέργειές της σταμάτησε τις ενέργειες αυτές γιατί τις θεωρεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων!

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή (της κυπριακής ΑΟΖ!) θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Κατηγόρησε και την Ε.Ε. ότι δεν είναι αμερόληπτη στη διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου