Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου : Ένα βήμα πιο κοντά η έγκριση της πολεοδομικής Μελέτης Σεισμοπλήκτων






Tην επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών περί 



επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Σεισμοπλήκτων, όπως αυτή είχε εγκριθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου το 2005, αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Η ανάγκη λήψης αυτής της απόφασης προήλθε μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες της Δημοτικής Αρχής, και συγκεκριμένα του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα, του αντιδημάρχου, Γιώργου Βίνη και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκείμενου να μεριμνήσει για την προώθηση της έκδοσης του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος ώστε να λυθεί το εν λόγω ζήτημα και να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη της πολεοδομικής ενότητας Σεισμοπλήκτων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ενημέρωσε τις υπηρεσίες του Υπουργείου πως έχει ολοκληρώσει και χρηματοδοτήσει όλες τις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα έργα υποδομής (οδούς, αποχετευτικό δίκτυο, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κλπ.). Επιπροσθέτως, έχουν καταβληθεί οφειλόμενες υποχρεώσεις ιδιοκτητών, δημιουργήθηκαν εμπράγματα δικαιώματα, όπως συμβόλαια αγοραπωλησίας, έκδοσης οικοδομικών αδειών, ανέγερση οικοδομών σε εφαρμογή του προαναφερθέντος εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και της κυρωμένης πράξης εφαρμογής (αριθμ. 3769/16-2-2001 απόφαση Δημάρχου Ιωαννίνων).
Απέδειξε έτσι ότι μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμος προσδίδει βαρύνουσα σημασία στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης λόγω της κεντροβαρικής θέσης της περιοχής και της ραγδαίας οικιστικής της ανάπτυξης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο τμήμα της «Συμπαγούς Πόλης», κατευθύνσεις που υποδεικνύονται άλλωστε και από τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

Παράλληλα κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 2 της αριθμ. 27656/09-06-2017 υπουργικής απόφασης ΥΠΕΝ ΦΕΚ 2106/Β/19-06-2017 περί προϋποθέσεων και προδιαγραφών επανέγκρισης πολεοδομικών ρυθμίσεων, ο Δήμος αιτιολόγησε πλήρως τη δυνατότητα προώθησης της μελέτης με τις παλιές διατάξεις η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο, κάτι που σημαίνει ότι το πολεοδομικό σχέδιο χρειάζεται απλά επικαιροποιήση σε ορισμένα σημεία ώστε να εναρμονιστεί με τα σημερινά δεδομένα και δεν απαιτείται εξαρχής εκπόνησή του, που θα έφερνε και νέα μεγάλη καθυστέρηση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Πολεοδομική Μελέτη των Σεισμοπλήκτων, έχει περάσει από πολλές «περιπέτειες» τα τελευταία χρόνια, αφού ακυρώθηκε αρχικά για τυπικούς λόγους από το ΣτΕ και στη συνέχεια «κόλλησε» στα γρανάζια δύο αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου.

“Μετά από επίμονες προσπάθειες και αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το αρμόδιο υπουργείο καταφέραμε να αιτιολογήσουμε πως δεν απαιτείται η εκπόνηση εξαρχής της πολεοδομικής μελέτης παρά μόνο η επικαιροποίησή της στα σημεία όπου απαιτείται. Όπως καταλαβαίνεται αυτή είναι μια διαδικασία πολύ πιο απλή και γρήγορη και πιστεύουμε ότι με τη σημερινή μας απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο φτάνουμε επιτέλους στην τελική ευθεία για να λυθεί ένα πρόβλημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το Δήμο”, είπε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Βίνης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, θύμισε τις παρεμβάσεις που έκανε με επιστολές του αλλά και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι “υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια και πίεση από το Δήμο Ιωαννιτών προς το ΥΠΕΚΑ, για να ‘’ξεκολλήσει’’ επιτέλους η Πολεοδομική Μελέτη των Σεισμοπλήκτων. Με τη συντονισμένη δράση έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπήκαμε επιτέλους στο τελικό στάδιο που είναι και το τυπικό, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου