Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με μελέτη: Το εμβόλιο είχε αρνητική προστασία στην Omicron και την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 μετά απο 6 μήνες!





Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, εξέτασε το κύμα Omicron στο Κατάρ και διαπίστωσε πως όσοι έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 είχαν αρνητική προστασία στον ιό μετά απο 6 μήνες. Αντιθετα, όσοι δεν εμβολιάστηκαν και νόσησαν με φυσικό τρόπο, είχαν περίπου 50% ανοσία στην Omicron BA.1 και BA.2 (Omicron 2) ακόμα και μετά απο 300 μέρες (10 μήνες).

Το κύμα Omicron στο Κατάρ, το οποίο διήρκεσε περίπου από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, εξετάστηκε από τους ερευνητές με δείγμα περισσότερο απο 100.000 νοσούντες και μη, με την Omicron, για να βρούν τα ποσοστά ανοσίας του εμβολίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν ότι τα άτομα με προηγούμενη νόσηση ακόμα και σε διάστημα άνω των 300 ημερών αλλά χωρίς εμβόλιο είχαν ανοσία 46,1 και 50% έναντι των δύο υποπαραλλαγών της Omicron.

Η ανοσία έναντι οποιασδήποτε λοίμωξης Omicron για περισσότερο από έξι μήνες μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer μειώθηκε στο -3,4%. Ενώ για τη Moderna, μειώθηκε στο -10,3 τοις εκατό.

Αν και οι συγγραφείς ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο Pfizer ενίσχυσε την ανοσία πάνω από 50% μετά από τρεις δόσεις, αυτό παρατηρήθηκε μόνο λίγο μετά από 40 ημέρες απο την 3η δόση, που είναι σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν η τεχνιτή ανοσία αποχωρεί συνεχώς καθώς προχωρά ο χρόνος, ενώ η φυσική ανοσία παραμένει υψηλή ακόμα και μετά απο 10 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου