Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

«Μαρτυρικό Χωριό» το Κεράσοβο Πωγωνίου


«Μαρτυρικό Χωριό» το Κεράσοβο Πωγωνίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και συγκίνηση τιμήθηκε και φέτος στο Κεράσοβο Πωγωνίου η θλιβερή επέτειος της θυσίας των μαρτυρικώς εκτελεσθέντων 28 κατοίκων και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, η οποία συντελέστηκε ανήμερα της εορτής της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο του 1944, πριν από 70 ολόκληρα χρόνια.
Ο φετινός εορτασμός ήταν ξεχωριστός, καθώς μετά την ανακήρυξη πέρυσι του Κεράσοβου ως «Ιστορικός Τόπος», αναμένεται η επίσημη ανακήρυξη από την ελληνική πολιτεία σε «Μαρτυρικό Χωριό», διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αφού η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη προωθηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο γεγονός αυτό στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου Αριστοτέλης Τζαβέλλας, ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την εξέλιξη.
Καθοριστικός στην ένταξη του Κεράσοβου στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών ήταν ο ρόλος της Βουλευτή Ιωαννίνων και Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση μνήμης. Η κα. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στο χρονικό των τραγικών ημερών και επισήμανε την ανάγκη διατήρησης ζωντανής της ιστορικής μνήμης. «Έχουμε χρέος ιερό να μην αφήσουμε την ιστορία να περάσει στη λήθη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρών, όπως κάθε χρόνο, και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, που έκανε λόγο για μία ημέρα τιμής και μνήμης, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στη σημασία αναζήτησης της συλλογικής συνείδησης.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη η Όλυ Τσουμάνη ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Σταύρος Παππάς και εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας.
Της τελετής προηγήθηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, το τρισάγιο στο χώρο του ανεγερθέντος από την Αδελφότητα Ηρώου, το οποίο κοσμεί το Κεράσοβο από το 1994, το προσκλητήριο των νεκρών, η τήρηση ενός λεπτού τιμητικής σιγής στη μνήμη των θυμάτων και η κατάθεση στεφάνων.
Παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο Κώστας Σαφαρίκας από τη γειτονική Στρατίνιστα, ο οποίος σώθηκε χάρη σε έναν σκύλο, όταν οι Γερμανοί μπήκαν στις 16 Αυγούστου 1944 στο χωριό και σκότωσαν πέντε συγχωριανούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου