Μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τις καταιγιστικές εξελίξεις που ακολουθούν το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο βρετανικό δημοψήφισμα, ωστόσο πολλοί τείνουν να λησμονούν ότι το επόμενο «κρας τεστ» για την Ε.Ε. - αν και σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλης κλίμακας- έρχεται μόλις μεθαύριο (Κυριακή): Ο λόγος για τις ισπανικές βουλευτικές εκλογές.
Η προεκλογική αντιπαράθεση στη χώρα- η οικονομία της οποίας επίσηςέχει αντιμετωπίσει
σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την άνοδο δυνάμεων που αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας, όπως τους Unidos Podemos- εντείνεται, με δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν ότι μάλλον θα πρόκειται για «τετραπλή» αναμέτρηση.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του μεταβατικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να πάρει τις περισσότερες ψήφους. Στη δεύτερη θέση είναι πιθανό να βρεθεί ο αριστερός συνασπισμός των Podemos, και να ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Οι εκλογές γίνονται μετά την αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης που ακολούθησε τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Έκτοτε η χώρα κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα, σε μεταβατικό ρόλο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Euronews, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θεωρείται ότι θα πάρει μεταξύ 113 και 129 εδρών, ενώ οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας – που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους πρώην κομμουνιστές, ακτιβιστές και πολεμίους της λιτότητας- θεωρείται πως θα κινηθούν μεταξύ 84 και 95 εδρών. Ο Ιγκλέσιας ισχυρίζεται πως είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στον Ραχόι και ζητά τη στήριξη των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών (PSOE).
Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο για τον Πέδρο Σάντσεθ του PSOE, που μπορεί να βρεθεί στην τρίτη θέση (έχει 90 έδρες, αλλά θα μπορούσε να πέσει στις 78). Ο Σάντσεθ λέει μόνο ότι δεν θα υποβάλει βέτο σε οποιαδήποτε «δύναμη αλλαγής», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, αν και σημειώνεται πως ο λόγος που δεν έγινε πρωθυπουργός ήταν το ότι οι Podemos αρνήθηκαν να τον στηρίξουν, όπως και το Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, αντιτίθεται στην υπόσχεση των Podemos για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η τέταρτη πολιτική δύναμη είναι το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Ριβέρα, που έχουν 40 έδρες και θα μπορούσαν να πάρουν άλλη μία. Το κόμμα στηρίζει τη γραμμή του στη μάχη κατά της διαφθοράς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, μεγάλη άνοδος των Podemos θα μπορούσε να εξελίξει την Ισπανία στον επόμενο «πονοκέφαλο» της Ε.Ε. μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε επίσης ευρωσκεπτικιστικά, «κατά του κατεστημένου» κινήματα επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία- έχοντας επίσης ως προηγούμενο την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, πηγές με γνώση επί της ισπανικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν πως οι Podemos ενδιαφέρονται λιγότερο για να γίνουν κυβέρνηση και περισσότερο για να καταστρέψουν τους Σοσιαλιστές. «Οι Σοσιαλιστές έχουν μια ξεκάθαρη επιλογή: Μπορούν να μας στηρίξουν ή μπορούν να επιλέξουν να αυτοκτονήσουν εμπλεκόμενοι σε έναν μεγάλο συνασπισμό» δήλωσε ανώτερο μέλος του κόμματος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Κώστας Μαυραγάνης
huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου