Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Γιούνκερ: Να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας.




O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι θέλει να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής έως τον Οκτώβριο, όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παραιτηθεί από το αξίωμά του.

“Οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως
δενέχει κανένα νόημα να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου τους”, επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

“Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως”, τόνισε.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια “λογική προσέγγιση” στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

“Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση”, σημείωσε ο Γιούνκερ.

Επιπλέον, δήλωσε ότι τον θλίβει βαθιά η απόφαση των Βρετανών, αλλά διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα συνεχίζεται.

“Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την Ευρώπη”, υπερθεμάτισε ο Γιούνκερ.


Σουλτς: Θέλουμε αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον Guardian.


“Η ΕΕ θέλει να δει την έξοδο της Βρετανίας να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό”, επεσήμανε ο Σουλτς.

Όπως είπε, η ΕΕ μελετά εάν είναι εφικτό να επιταχύνει την ενεργοποίηση του σχετικού Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Με τη δήλωσή του, ο Σουλτς άφησε να εννοηθεί ότι η επιθυμία του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να μεταθέσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων έως τη διαδοχή του, που θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, δεν είναι αρεστή στις Βρυξέλλες.

“Έχω αμφιβολίες για το αν (η απόφαση) βρίσκεται μόνο στα χέρια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη μονομερή δήλωση (του κ. Κάμερον) ότι θέλουν να περιμένουν έως τον Οκτώβριο, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι η τελευταία κουβέντα”, είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς.

Τόνισε πως η αβεβαιότητα είναι το “αντίθετο” από αυτό που χρειάζεται η ΕΕ μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, προσθέτοντας αιχμηρά ότι είναι δύσκολο για την Ευρώπη να δεχτεί ότι “ολόκληρη η ήπειρος γίνεται όμηρος εξαιτίας ενός εσωτερικού καυγά στο Συντηρητικό Κόμμα”.


ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου