Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τον αντίκτυπο ενός πιθανού Brexit αλλά και μία ανάσα από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Με ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα του Brexitενόψει του
δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν το κόστος ενός τέτοιου ενδεχομένου. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS έδωσε προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων στην εκστρατεία υπέρ τουBrexit. Το 47% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα επιλέξει την έξοδο από την ΕΕ σε σύγκριση με το 40% που επιθυμεί να παραμείνει η χώρα του εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 2.497 ανθρώπων.
Εν μέσω του αισθήματος κινδύνου στις αγορές, οι επενδυτές έχουν την τάση να τοποθετούν τα χρήματά τους σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά στην ιστορία σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνουν για να δανείσουν την Βρετανία σε βάθος δεκαετίας. Με το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, η απόδοση ήταν στο μείον 0,002%. Το bund έρχεται να προστεθεί στην ήδη τεράστια διεθνή αγορά αρνητικών αποδόσεων κρατικού χρέους που υπολογίζεται στα 10 τρισ. δολάρια.
Τα γερμανικά ομόλογα συγκαταλέγονται στα ασφαλή καταφύγια των επενδυτών με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε ράλι καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Πέραν τούτου όμως, γενικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων βρίσκονται σε καθοδική τροχιά τον τελευταίο χρόνο λόγω του εκτεταμένου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.
Στα της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,92% και ο Euro Stoxx 50 βρέθηκε στο -2,02%.
Στους βασικούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 9.519 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 2,29% στις 4.130 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,10% στις 5.918 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 2,13%, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 2,11%, ενώ απώλειες 1,69% και 2,10% υπέστησαν ο ελβετικός SMI και ο πορτογαλικός PSI 20 αντίστοιχα.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια του τριμήνου τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι η ήπια οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζεται για τέταρτο χρόνο παρά την ασθενέστερη ζήτηση για τις εξαγωγές από μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η οικονομία της ευρωζώνης ανέκαμψε στο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως λόγω της μεγάλης ανάκαμψης της παραγωγής των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η οποία αυξήθηκε 1% έναντι των τριών τελευταίων μηνών του 2015, αφού υποχώρησε 0,3% στην προηγούμενη περίοδο.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε χαμηλά τον Μάιο, δίνοντας στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας περισσότερο χώρο για να χαλαρώσουν πιθανώς την πολιτική τους μετά από το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, αμετάβλητες από τον Απρίλιο. Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός έχει παραμείνει ο ίδιος κάθε μήνα από την αρχή του έτους με εξαίρεση τον Μάρτιο, όταν ενισχύθηκε 0,5% εξαιτίας του εορτασμού του Πάσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου