Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Λαμογιά "5 αστέρων" ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΧΛΙΔΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ




Δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Ο νεποτισμός καλά κρατεί, ακόμη και για κυβέρνηση

της Αριστεράς. Διά νόμου τα «σαΐνια» του κυβερνητικού επιτελείου πέρασαν ρύθμιση και μάλιστα με μεταμεσονύκτια τροπολογία σε άσχετο νόμο, 
έτσι ώστε οι συνοδοί ασφαλείας αλλά και οι συνοδοί γενικότερα των υπουργών σε ταξίδια και αποστολές να διαμένουν σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Σε εποχές λιτότητας και φτωχοποίησης της κοινωνίας, αυτή η ρύθμιση αποτελεί πρόκληση και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία συμπολιτευτική ή κυβερνητική πηγή δημοσιογραφικού χαρακτήρα δεν αλίευσε αυτήν την πληροφορία προκειμένου να ασκήσει κριτική στη μέθοδο με την οποία η κυβέρνηση «βολεύει» την «Αυλή» της.

Στην αποκάλυψη προέβη κατ' αρχάς ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης, εξειδικευμένος σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Έγραψε ένα άρθρο στην «Καθημερινή» περί αυτού. Το άρθρο δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής, διότι, όπως προκύπτει, οι «ευαισθησίες», ακόμα και οι αριστερές, φαίνεται να έχουν ημερομηνία λήξης, όταν πρόκειται για τη διευκόλυνση των ημετέρων.

Πώς έχει το ρεπορτάζ:

Με τροπολογία-πρόκληση που έχει ημερομηνία 27 Ιουλίου 2016 και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Π. Καμμένου, Ν. Κοτζιά, Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη, η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον στους συνοδούς των υπουργών, όταν αυτοί μετακινούνται στο εξωτερικό, να διαμένουν στα ίδια υπερπολυτελή ξενοδοχεία με τους υπουργούς και τα έξοδα να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου.

Με τον νόμο 4410/16 το άρθρο 67 έφερε αυτές τις ανατροπές. Μέχρι την ψήφιση αυτής της διάταξης το δημόσιο ταμείο κάλυπτε τα έξοδα διαμονής των συνοδών σε ξενοδοχεία μέχρι τριών αστέρων. Επίσης, υπήρχε πλαφόν στον αριθμό των ημερών του ταξιδιού που δεν υπερέβαιναν τις 60. Με τη νέα ρύθμιση καταργείται το πλαφόν και δίνεται στον ίδιο τον υπουργό η δυνατότητα να ορίσει πόσα μέλη θέλει να τον συνοδεύσουν στο πεντάστερο. Με την ίδια ρύθμιση αίρεται, επίσης, το όριο των 60 ημερών, το οποίο παγίως ίσχυε. Έτσι, σήμερα, ένα ή περισσότερα πρόσωπα που συνοδεύουν έναν υπουργό μπορούν να ταξιδέψουν όσες φορές θέλουν και να διαμείνουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας απολαμβάνοντας με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου τις υπηρεσίες τους.

Η τροπολογία εισήχθη εκπρόθεσμα στον νόμο 4410/16, με το περιεχόμενο του οποίου δεν είχε καμία απολύτως σχέση. Το νομοσχέδιο εκείνο αναφερόταν στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού. Και όχι μόνο αυτό, η κυβέρνηση φρόντισε να διατυπώσει τη ρύθμιση με τέτοιον τρόπο, ώστε ουδείς μη ειδικός να μπορεί να την κατανοήσει: «Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 3 της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. Δ΄ του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) προστίθεται εδάφιο κ.λπ.».

Το απόσπασμα από την τροπολογία που ανήρτησε στο Twitter του ο κ. Καρκατσούλης:

«Οι συνοδοί ασφαλείας καθώς και οι συνοδοί των προσώπων της παραγράφου 4 του άρθρου 5, διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Ομοίως και τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν και τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου. Τα μέλη των συνοδευτικών αποστολών του εδ. β΄της παρούσας καθορίζονται με τις αποφάσεις μετάβασης που εκδίδει ο εκάστοτε αρμόδιος φορέας του Δημοσίου».









ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου