Δεύτερη και τρίτη δουλειά αναγκάζονται να πιάσουν πολλοί αστυνομικοί για να επιβιώσουν, καθώς στην Ελλάδα της κρίσης ..βλέπουν κάθε μέρα τους μισθούς τους να μειώνονται και τις οικονομικές υποχρεώσεις τους να αυξάνονται.
Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Σταύρος Μπαλάσκας, «το φαινόμενο της δεύτερης εργασίας υφίσταται για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Πολλοί αστυνομικοί έχουν να συντηρήσουν πολυμελείς οικογένειες, έχουν συζύγους άνεργες, μένουν σε σπίτια στα οποία πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο και δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθηθούν».
Ομως, με τι είδους δουλειές καταπιάνονται οι αστυνομικοί όταν βγάζουν τη στολή τους; Αρκετοί βγαίνουν στους δρόμους ως οδηγοί ταξί, άλλοι εκτελούν χιλιάδες διαδρομές ως διανομείς φαγητού ή δουλεύουν ακόμη και ως εργάτες!
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, για να μπορέσει ένας αστυνομικός να συμπληρώσει το εισόδημά του θα πρέπει να πάρει άδεια από το Αρχηγείο. Συγκεκριμένα, πρέπει να συμπληρώσει αίτηση στην οποία να δηλώνει το είδος της δεύτερης εργασίας και τους λόγους που τον οδηγούν να την κάνει. «Η θετική ή αρνητική απάντηση που θα λάβει εξαρτάται από τη διάθεση του αρχηγού, ο οποίος εξετάζει αν η δεύτερη απασχόληση αντίκειται στην αστυνομική δεοντολογία και πηγαίνει κόντρα στα υπηρεσιακά καθήκοντα» αναφέρει ο ίδιος.
Ποιες είναι, όμως, ορισμένες «απαγορευμένες» εργασίες για τα μέλη του Σώματος; Ενδεικτικά, δεν μπορούν να απασχοληθούν σε καταστήματα αγορανομικού ενδιαφέροντος (μπουζούκια, κλαμπ, μπαρ κ.λπ.), στη φύλαξη προσώπων, ούτε ως υπάλληλοι για τη μεταφορά χρημάτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το φαινόμενο της μαύρης εργασίας στερεί από τους αστυνομικούς πολύτιμες ώρες ξεκούρασης και συνακόλουθα μειώνει την αποτελεσματικότητά τους στην κύρια ασχολία τους. Μπορεί δε να τους στοιχίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 39χρονου Στέφανου Γκίζα, ο οποίος το 2008 τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας στην οδό Μεσογείων, στην οποία είχε βρει δεύτερη δουλειά ως υπάλληλος σεκιούριτι. Για τον κ. Μπαλάσκα, ένας τρόπος για να λάβει οριστικό τέλος η τάση της αναζήτησης άλλης εργασίας είναι «να αλλάξουν οι αποδοχές μας και να επανέλθουν σε πολιτισμένα επίπεδα».
Γιώτα Φλώρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου