Κύμα φυγής των Εβραίων παρατηρείται και καταγράφεται στην Τουρκία. Eιδικά φέτος έχουμε την «φυγή» εκατοντάδων νέων Εβραίων στην καταγωγή .
Σε ξένο άρθρο περιγράφεται η φυγή ενός Εβραίου Τούρκου από την «οθωμανική» Τουρκία καταγράφοντας αυτό που έρχεται σε μια χώρα που ολισθαίνει στο «γκρεμό» και την διάλυση.
«Ένα βράδυ της Κυριακής, έμαθα ότι ο Εβραίος φίλος μου, Ισαάκ , είχε εγκαταλείψει την Κων/πολη για να εγκατασταθεί στο Ισραήλ.
Τον ενημέρωσα λοιπόν… Μου ζήτησε αμέσως να διαγράψω το μήνυμα, το οποίο περιλάμβανε το όνομά του, εξηγώντας ότι δέχθηκε απειλές για τις θέσεις του σε εβραϊκά θέματα. Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο γι ‘αυτόν αν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έβρισκαν το λογαριασμό του και μάθαιναν το όνομά του.
Αυτό μου έδωσε μια ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι Εβραίος στην Τουρκία.
Σε ηλικία 32 ετών, ο Ισαάκ έφυγε από την πόλη όπου είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του, για να γίνει ένας από τους εκατοντάδες πάνω από 500 Τούρκους Εβραίους που εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ . Αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.
«Έβλεπα την κατάσταση αυτή για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, πήρα την απόφαση ότι ήταν σωστό να εγκαταλείψω την Τουρκία χωρίς να σπαταλάω περισσότερο χρόνο. Λίγους μήνες αργότερα ήμουν εδώ (Ισραήλ)», δηλώνει ο Ισαάκ .
Τι συνέβη στις 15 Ιουλίου;
Εκείνο το βράδυ, ο Ισαάκ (ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε ένα ψευδώνυμο για την ασφάλειά του), κοιτούσε το Twitter όπου βρήκε εκατοντάδες Τούρκους χρήστες να κατηγορούν μαζικά για την απόπειρα πραξικοπήματος τους Εβραίους.
Το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος τα τζαμιά έπαιζαν ισλαμικές προσευχές στα ηχεία τους προσέθετε το αίσθημα της αλλοτρίωσης, δηλαδή έπρεπε κάποιος να είναι μουσουλμάνος για να μπορεί να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
Έτσι, με την ευλογία της οικογένειάς του, άφησε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη πίσω και μετακόμισε στο Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ παραχωρεί την ιθαγένεια στους Εβραίους της διασποράς μόλις εγκατασταθούν στη χώρα.
Σύμφωνα με την τουρκική ένωση στη χώρα, πάνω από 500 Ισραηλινοί Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ από πέρυσι σε μια αύξηση 300% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον εβραϊκό οργανισμό, μια τάση όμως που αντιφάσκει σε σχέση με τα στοιχεία για τους Εβραίους της διασποράς από όλες τις υπόλοιπες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ρωσία.
Ο Ισραηλινός οργανισμός αναφέρει ότι η αντισημιτική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η κύρια αιτία αυτής της φυγής των Εβραίων από την Τουρκία .
Με τον αριθμό των Εβραίων στην Τουρκία να εκτιμάται σε περίπου 12.000, οι 500 Εβραίοι Τούρκοι που έφυγαν από την χώρα ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 3% δίνοντας μια εικόνα για ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Φυγή η οποία και συνεχίζεται με αυξητική τάση.
Ο Ααρών, ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο για την ασφάλειά του, είναι ένας Εβραίος που ζει ακόμα στην Τουρκία.
Πιστεύει ότι, παλαιότερα οι Εβραίοι εγκατέλειπαν τη Τουρκία για το Ισραήλ μόλις συνταξιοδοτηθούν, τώρα όμως μιλάμε ότι η πλειοψηφία είναι νέοι αυτοί που φεύγουν λόγω αντισημιτισμού στην Τουρκία.
«Αυτή η νέα έξοδος των Εβραίων, έχει επιταχύνει τη διαδικασία που έχει ήδη τεθεί σε κίνηση από την ταχεία φυσική παρακμή του εβραϊκού πληθυσμού της Τουρκίας», δήλωσε ο Ααρών.
«Η διάκριση εναντίον των Εβραίων που υφίστανται στην Τουρκία και η ανασφάλεια από το θεοκρατικό ισλαμικό καθεστώς είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στη μετανάστευση», δήλωσε εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία, ο οποίος περιγράφει πώς οι συμπεριφορές στην Τουρκία του Ερντογάν αλλάζουν ξαφνικά όταν οι συνάδελφοι ανακαλύπτουν ότι κάποιος είναι Εβραίος, ακόμα και μετά από δεκαετίες γνωριμίας αυτού του προσώπου.
Έτσι, και ο Ισαάκ χρησιμοποιεί δύο ονόματα στην Τουρκία, ένα όνομα που είναι κοινό στη χώρα και ένα άλλο που χρησιμοποιεί η οικογένειά του για τον ίδιο .
Η πίεση που ένιωσαν οι Εβραίοι το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία τον εμπόδισε να χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα στην καθημερινή του ζωή.
Ωστόσο, στο Ισραήλ δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και βλέποντας το όνομα που του έδωσε η οικογένεια του στα επίσημα έγγραφα υπήρξε μια συναισθηματική εμπειρία.
«Ο πατέρας μου είχε ένα μη μουσουλμανικό όνομα στην ταυτότητά του, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί πολλά προβλήματα όταν έκανε τη στρατιωτική του θητεία στον τουρκικό στρατό. Έτσι η οικογένειά μου βεβαιώθηκε ότι θα έχω ένα τούρκικο όνομα στην ταυτότητά μου. Το να μπορώ να χρησιμοποιήσω το εβραϊκό μου όνομα στα επίσημα έγγραφα μου ήταν περίεργο στην αρχή, είναι ένα νέο συναίσθημα εξ ολοκλήρου», δηλώνει ο ίδιος.
Παρ ‘όλα όσα απολαμβάνει στη νέα του χώρα, η αλλαγή στο νέο σπίτι του στο Ισραήλ, και η αντιμετώπιση ενός νέου συστήματος και ενός νέου τρόπου ζωής, τον απογοήτευσε στην αρχή.
Παρά όλα αυτά τα προβλήματα, είναι ευχαριστημένος με τη νέα του χώρα.
«Βάζουν μια συγκεκριμένη αξία σε ένα άτομο στην Τουρκία, αλλά θεωρώ ότι αξίζω περισσότερο από αυτό. Δεν ήθελα να συνεχίσω να κρύβω τον εαυτό μου για το κράτος», κατέληξε ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όσοι αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι και να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, μια πράξη γνωστή ως Aliyah, απολαμβάνουν μια σειρά παροχών που παρέχονται από το ισραηλινό κράτος, όπως εξήγησε ο Ααρών, μέλος της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας.
«Αυτή είναι μια χώρα που ανοίγει την αγκαλιά της στους μετανάστες. Τους δίνει ιθαγένεια, τους παρέχει δωρεάν 6μηνη διδασκαλία στα εβραϊκά και το κράτος φροντίζει τα έξοδα διαβίωσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ προσφέρονται οικονομικά οφέλη για όλη την διάρκεια της ζωής καθενός ». δηλώνει ο ίδιος.
Παρά τα οφέλη αυτά, η εγκατάσταση στο Ισραήλ δεν είναι εύκολη.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Ισαάκ , ο οποίος, παρά τη γνώση τουρκικών, ισπανικών, αγγλικών και γαλλικών, βρίσκει τη γλώσσα εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, «όταν ενσωματωθεί», θα μιλά τη γλώσσα σε υψηλό επίπεδο. Όλοι εδώ είναι δίγλωσσοι ακόμη και οι καθαρίστριες μιλούν τρεις γλώσσες».
Χωρίς σταθερή βάση στη νέα του χώρα και τη γλώσσα του, ο Ισαάκ έπρεπε να καταφύγει σε αυτό που ονομάζει «συμβιβασμό » για να ζήσει, παρά το πτυχίο μηχανικής που είχε στην Τουρκία.
Είναι ευτυχής που τώρα κατέχει μια θέση εργασίας γραφείου και μιλά για τον σεβασμό του νόμου και της τάξης ως ένα από τα οφέλη της χώρας έναντι της Τουρκίας.
«Πηγαίνετε από και προς την εργασία και κανείς δεν σας αντιμετωπίζει άδικα. Δεν θα απολυθείτε για άδικους λόγους. Αν περάσετε με κόκκινο,παίρνουν την άδειά σε όλους ανεξάρτητα τι θέση κατέχουν. Δεν είναι όπως στην Τουρκία, όπου εφαρμόζουν τους νόμους σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι σε άλλους», λέει ο Ισαάκ .
Η χώρα απολαμβάνει επίσης μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Ισαάκ, ομοφυλόφιλοι , θρησκευτικοί και κοσμικοί ζουν αρμονικά .
Επιπλέον, η κυβέρνηση δείχνει ανέχεια στην σκληρή κριτική από τον Τύπο, και, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν.
pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου