Στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 που συνεχίζεται έως την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, μετείχε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης.
Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Συζητάμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος καταρτίσθηκε στο πλαίσιο επαναφοράς της εθνικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς και επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας.
Το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται σήμερα από αυξημένη αβεβαιότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος διατρέχεται από κινδύνους λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, στα Βαλκάνια παρουσιάζονται εστίες αστάθειας, ενώ στην Ευρώπη δρομολογείται πλέον οριστικά το Brexit. Η Ελλάδα έχει σαφέστατη πολιτική, όπως υπογράμμισε ο Υπ. Εξωτερικών. Μπορούμε και μόνοι , αλλά δεν θα είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα σύνορά της και θα το κάνει. Όποιοι δεν το καταλάβουν, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Προϋπολογισμός του 2020 υπηρετεί συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και τους περιορισμούς, εντός των οποίων λειτουργεί η χώρα.
Ο Προϋπολογισμός 2020 καταδεικνύει ότι η εθνική οικονομία έχει αποκτήσει θετική δυναμική, η οποία σταθεροποιείται και βελτιώνεται. Μετά από μακροχρόνια περιπέτεια, βγαίνει στο ξέφωτο και ήδη έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα.
- Αυτό αποδεικνύεται από τις επιτυχημένες, ως προς το επιτόκιο και την ποιότητα, εκδόσεις χρέους ομολόγων και εντόκων γραμματίων, των οποίων τα επιτόκια είναι σήμερα αρνητικά.
- Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός έλαβε τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, και μάλιστα χωρίς καμία παρατήρηση, πριν καν κατατεθεί το προσχέδιό του στη Βουλή.
- Αποδεικνύεται ακόμη από τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Όπως άλλωστε επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο Προϋπολογισμός επιτυγχάνει τον δημοσιονομικό στόχο.
Συνταγές για οριστικές λύσεις δεν υφίστανται. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται. Ενδεικτικά αναφέρω τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να αποδοθούν τα επιπλέον προβλεπόμενα έσοδα.
Οι κίνδυνοι, λοιπόν, παραμονεύουν. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς αυταπάτες, χωρίς διαχωρισμούς των Ελλήνων.
Υπενθυμίζω ότι μετά τους καταστροφικούς πειραματισμούς του 2015, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέσμευσε τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια 2% έως το 2060. Η στρατηγική που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός για τη διαχείριση των πολύ υψηλών πλεονασμάτων, θέτει ως προϋπόθεση την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, τη σταθερή πορεία προς τις μεταρρυθμίσεις της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων στην ψηφιακή εποχή.
Η πολιτική που ασκείται από τον περασμένο Ιούλιο, στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, εφαρμόζοντας μια σειρά από μέτρα που αφορούν: Μείωση της φορολογίας, άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για βελτίωση της υποδομής, απελευθέρωση των Τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών. Δεν παραβλέπει, όμως, και την ανάγκη να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, για τους έχοντες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο παρακαλώ τον αρμόδιο Υπουργό για την έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων στους ευπαθείς συμπολίτες μας.
Σε ειδικότερα θέματα επί του Προϋπολογισμού, επισημαίνω ότι:
1. Η Κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για απόδοση των συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ιδίως των συντάξεων χηρείας.
2. Πρέπει να γίνει καταγραφή των δαπανών που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες. Η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν το έπραττε για δικούς της λόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα από την Ε.Ε.
3. Το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών προβλέπεται για το 2020 σε 1,46 δις ευρώ, αυξημένο κατά 154 εκατ. σε σχέση με το 2019. Πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο τα έργα που εγκατέλειψε ο Σύριζα, δηλαδή η ολοκλήρωση και επέκταση των αυτοκινητοδρόμων Ε65 (βόρειο τμήμα), Ιόνιας οδού (τμήμα Ιωάννινα – ελληνοαλβανικά σύνορα) και Ολυμπίας οδού (Πάτρα – Πύργος). Επίσης, πρέπει να κινήσει αμέσως η διαδικασία εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, που θα λειτουργεί υπέρ των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων, μετά την παταγώδη αποτυχία του μοντέλου που προσπάθησε να επιβάλει ο Σύριζα και το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν λειτουργικό το 2018.
4. Στο πλαίσιο της αειφορίας και καθώς όλοι συμφωνούμε ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη και μας επηρεάζει, είναι σημαντικό να παρουσιάζεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ποιοτική εκτίμηση των επιπτώσεων των μέτρων του προϋπολογισμού στο κλίμα, όπως εφαρμόζεται πιλοτικά στη Γαλλία.
Κλείνω, λέγοντας ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ουσία διαφορετικός. Με αυτόν τον Προϋπολογισμό επιβεβαιώνεται η ελπίδα των Ελλήνων. Ανατέλλει νέα εποχή για τη χώρα. Με σχέδιο και σκληρή δουλειά θα ακολουθήσουν τα καλύτερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου