Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Τρεις σημαντικές ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα






Ελάχιστα πράγματα γνωρίζαμε πριν από κάποια χρόνια για τις ορμόνες, τις οποίες θεωρούσαμε απλά ότι επηρεάζουν τη διάθεσή μας και δεν ασχολούμασταν παραπάνω.



Αλλά ποιες είναι οι ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα; Και είναι μερικές πιο σημαντικές από άλλες;

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί περισσότερους από 50 τύπους ορμονών… αλλά εδώ θα αναφέρουμε τις τρεις που πρέπει όλοι να γνωρίζουν. Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Δες παρακάτω ποιες είναι αυτές οι τρεις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα που πρέπει να γνωρίζεις:

Κορτιζόλη: Η ορμόνη του άγχους

Η πιο σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη. Αν διαρκώς είσαι αγχωμένος και ορισμένες φορές δεν το συνειδητοποιείς, τότε θα επηρεάσει τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τη σύνδεση που έχουν με τις ωοθήκες. Και τότε μπορεί να αντιληφθείς ότι καταλήγεις σε μια κατάσταση όπου δεν είσαι πλέον σε ωορρηξία ή η ωορρηξία καθυστερεί. Ή μπορεί να παρατηρήσεις ότι η περίοδος είναι όλο και πιο βαριά όταν αγχώνεσαι, κυριαρχούν τα οιστρογόνα ή η προγεστερόνη πέφτει.

Έτσι όλα αυτά τα συμπτώματα επανέρχονται σε αυτήν τη ρυθμισμένη αντίδραση άγχους και την υπερπαραγωγή κορτιζόλης.

Για να βεβαιωθείς ότι αυτή η ορμόνη είναι υπό έλεγχο, μπορεί να εξετάσεις διάφορους παράγοντες στον τρόπο ζωής σου. Η γυμναστική, ο ύπνος και η διατροφή είναι τα κατάλληλα.

Οιστρογόνα: Η κυρίαρχη ορμόνη για τις γυναίκες

Το οιστρογόνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έναρξη της εφηβείας για τα κορίτσια, αλλά ο σκοπός του μας ακολουθεί και αργότερα.

Το οιστρογόνο είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες για τις γυναίκες και ειδικά για την αναπαραγωγή. Εκτός από την αναπαραγωγή, είναι σημαντική ορμόνη και για την υγεία της καρδιάς και των οστών.

Το σώμα παράγει φυσικά οιστρογόνα, αλλά τα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει οιστρογόνα πιο αποτελεσματικά. Και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ρεβίθια, περιέχουν φυσικά οιστρογόνα!

Μελατονίνη: Η ορμόνη του ύπνου

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη απ’ την οποία όλοι εξαρτόμαστε για τον ύπνο μας. Το να κοιμάσαι αρκετές ώρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, να βοηθήσει την πνευματική διαύγεια και πολλά άλλα. Η φυσική παραγωγή της μελατονίνης του σώματος φτάνει στο peak μεταξύ 1 π.μ. και 4 μ.μ., αλλά τρόφιμα όπως μπανάνες, κεράσια και ρεβίθια μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σου για να απελευθερώσει τη μελατονίνη.




ipop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου